ГоловнаПолітика

В ОБСЄ повідомили подробиці досягнутих у Мінську домовленостей

Розведення сил у зоні АТО почнеться після семи діб "повної тиші".

В ОБСЄ повідомили подробиці досягнутих у Мінську домовленостей
Фото: facebook.com/ato.news

Семиденний режим "повної тиші" є обов'язковою умовою для початку розведення сил Збройних Сил України та бойовиків ОРДЛО в зоні проведення антитерористичної операції.

Про це сказано в Рамковому рішенні Тристоронньої контактної групи, підписаному в Мінську в середу, 21 вересня, повідомляє ZN.UA.

"Умовою початку розведення сил і засобів є верифіковане СММ ОБСЄ дотримання режиму повного припинення вогню протягом семи діб для кожної з конкретних ділянок розведення", - йдеться в документі, опублікованому ОБСЄ.

Уздовж лінії розмежування попередньо передбачено створити дві ділянки не менш ніж два кілометри вшир і вглиб.

Дія Рамкового рішення поширюється також на додатково узгоджені ділянки розведення, які можуть бути визначені протягом подальших консультацій. Разом з тим процес розведення сил не повинен перевищувати 30 діб.

Згідно з документом, розведення сил від лінії розмежування буде здійснюватися під контролем спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ синхронно і дзеркально і має завершитися протягом не більш ніж трьох діб.

Якщо СММ ОБСЄ зафіксує більш ніж двогодинне порушення режиму тиші, процес розведення може бути припинений, а підрозділи - повернуті на попередні позиції.

Нагадаємо, в середу Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі підписала рамкову угоду про розведення сил і засобів сторін конфлікту. Документ передбачає деескалацію в районі лінії зіткнення і фактично створює умови, за яких стрілецька зброя не може використовуватися для обстрілів.

Під час підготовки документа українська сторона повністю виключила спроби вільного тлумачення параметрів і статусу лінії розмежування, оскільки в тексті Рамкового рішення зафіксовано, що цей документ приймається як продовження протоколу від 5 вересня 2014 року, меморандуму від 19 вересня 2014 року, комплексу заходів на виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram