ГоловнаПолітика

Порошенко закликав обмежити право вето в Радбезі ООН для країн-учасниць конфліктів

Президент також висловився за розроблення механізму для протидії гібридним війнам.

Президент Петро Порошенко виступає за призупинення права вето в Раді безпеки Організації об'єднаних націй для країн-учасниць конфліктів.

Про це він заявив, виступаючи на 71-ій Генасамблеї ООН у середу в Нью-Йорку, передає "Інтерфакс-Україна".

"Держави, які є учасниками збройних конфліктів, повинні тимчасово позбавлятися права вето в Радбезі ООН", - сказав президент.

"Ми не можемо дозволити Раді безпеки зайти в глухий кут з питань міжнародного миру та безпеки, обмеження застосування права вето до прийняття рішення із запобігання конфліктів та їх вирішення має стати пріоритетним завданням всередині реформи Ради безпеки, призупинення використання вето у випадках з масовими звірствами", - заявив Порошенко.

За словами президента, ООН повинна стати ефективним майданчиком вирішення міжнародних конфліктів.

"Існує гостра необхідність, щоб ООН була здатна ефективно вирішувати акти агресії і притягувати винних до відповідальності", - зазначив він.

Також Порошенко закликав розробити механізм протидії гібридним війнам.

"Інша загроза міжнародному миру і безпеці, яка вимагає термінової уваги світової спільноти, - це гібридні війни... Настав час, щоб Рада безпеки рішуче і ефективно розглянула це питання", - сказав він, відзначивши, що Україна стала "випробувальним полігоном" для нових методів ведення таких війн.

"Політичний тиск, зухвала пропаганда, втручання у виборчі процеси, економічне примушення, таємні підривні і військові операції, кібератаки, неправильне використання дипломатичних заходів - це сучасні нетрадиційні методи неоголошених воєн", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, Рада безпеки ООН - постійно діючий орган Організації Об'єднаних Націй, на який покладено головну відповідальність за підтримання міжнародного миру і безпеки. До складу Ради входять 15 держав-членів - 5 постійних і 10 непостійних, що обираються Генеральною Асамблеєю ООН на дворічний термін по 5 кожного року. Постійні члени радбезу ООН мають право вето.

Росія кілька разів користувалася цим правом при розгляді Радбезом ситуації на Донбасі. Крім того, РФ заблокувала створення міжнародного трибуналу щодо катастрофи "Боїнга" у Донецькій області.

За позбавлення Росії права вето в Радбезі ООН виступили 67 країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram