ГоловнаПолітика

Рада збирається дозволити держорганам зберігати інформацію в "хмарах"

Інформація не може оброблятися на території країн, визнаних агресорами. 

Рада збирається дозволити держорганам зберігати інформацію в "хмарах"
Фото: пресс-служба президента

Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу законопроект №4302, який дозволяє державним органам зберігати й обробляти інформацію в хмарних сховищах (G-cloud).

Законопроект внесла в березні цього року група народних депутатів на чолі з Олександром Данченком, який очолює профільний комітет з інформатизації та зв'язку, передає ЛІГА.net.

Документ вводить у законодавство поняття "система хмарних обчислень", а також відповідальність за безпечне зберігання даних у хмарах. Згідно з ним, інформація (у тому числі з обмеженим доступом), якою володіють державні органи і держпідприємства, може оброблятися в системі хмарних обчислень на підставі договору, укладеного між постачальником хмарних послуг і власником інформації або власником системи.

Навіть більше, хмарні системи зможуть отримувати сертифікати відповідності не тільки національним стандартам у сфері захисту інформації (у Держспецзв'язку), а й використовувати міжнародні.

При цьому інформація держорганів не може оброблятися на території країн, визнаних Верховною Радою агресорами, і країн, проти яких застосовані санкції.

Як зазначається в пояснювальній записці, впровадження хмарних технологій у держоргани Великобританії (модель G-Cloud - урядова хмара) дало змогу зменшити витрати на інформтехнології в 2011-2012 роках на 316 млн фунтів стерлінгів. 

Нагадаємо, у 2015 році Україна експортувала ІТ-технологій на $2 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram