ГоловнаПолітика

Петренко: спецконфіскація торкнеться брокерів в операціях Януковича-Арбузова

Мін'юст закликав ГПУ назвати виконавців фінансових махінацій "Сім'ї".

Петренко: спецконфіскація торкнеться брокерів в операціях Януковича-Арбузова
Фото: www.dyvys.in

Активи фінансових брокерів, які супроводжували операції з виведення грошей представниками минулої влади, можуть бути конфісковані в разі затвердження парламентом урядового закону про спецконфіскацію. Про це заявив сьогодні на прес-конференції міністр юстиції Павло Петренко, пишуть "Українські новини".

За словами міністра, в разі ухвалення закон дозволить забрати в бюджет не тільки кошти корупціонерів з оточення колишнього президента Віктора Януковича, а й активи всіх інших учасників "схем", у тому числі і брокерів, які супроводжували угоди з розміщення 1,5 млрд доларів Януковича в Ощадбанку.

"У провадженнях, які вже розпочато і за якими арештовано активи, також може використовуватися механізм конфіскації за цивільним позовом. Це стосується і осіб, які брали участь в операціях, виступали брокерами - абсолютно всіх фігурантів справ", - зазначив Петренко.

Відповідаючи на запитання журналістів про роль голови НБУ Валерії Гонтаревої в справі про гроші Януковича-Арбузова в Ощадбанку, Петренко закликав Генпрокуратуру публічно назвати імена виконавців фінансових махінацій соратників колишнього президента.

"Цим інструментом (законом про спецконфіскацію, - ред.) через цивільний процес ми конфіскуємо в бюджет держави кошти, які мають усі ознаки злочинних активів. І ми даємо Генпрокуратурі ще один інструмент, щоб вона проявила себе ефективною. Прізвища організаторів відомі: Янукович, Клименко, Арбузов. Слідство, я думаю, назве і прізвища виконавців", - заявив міністр.

"Якби ми були правоохоронним органом, думаю, все було б трохи по-іншому, - зазначив Павло Петренко.- Але нічого, ми вчимо наші правоохоронні органи і даємо їм інструменти".

Міністр також уточнив, що під час режиму Януковича з українського бюджету було вкрадено близько 30 млрд доларів.

Видання зазначає, що покупку облігацій внутрішньої держпозики для кіпрських компаній колишнього голови Нацбанку Сергія Арбузова наприкінці 2013 року супроводжувала нинішній керівник НБУ Валерія Гонтарева і її компанія "Інвестиційний Капітал Україна". При цьому ICU заявляла, що вважає покупку цінних паперів для офшорних компаній "сім'ї" екс-президента Віктора Янковича стандартною брокерською операцією. Компанія відзначала, що в її функції не входило проведення перевірки "походження коштів клієнта".

Разом з тим народний депутат Сергій Власенко впевнений, що Гонтарева не могла не знати, хто її клієнт, а також не розуміти походження його коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram