ГоловнаПолітика

Порошенко оголосив про подачу позову проти Росії за захоплення шельфу

"Доручаю вже сьогодні надіслати РФ повідомлення про арбітраж".

Порошенко оголосив про подачу позову проти Росії за захоплення шельфу
Фото: president.gov.ua

Україна сьогодні подасть позов про початок арбітражного провадження проти Росії з приводу захисту прав та інтересів України, які гарантовані конвенцією ООН з морського права 1982 року і порушені внаслідок збройної агресії з боку Росії.

Про це повідомляють на сайті президента України.

Позов пов'язаний, зокрема, з видобутком нафти та газу з морського шельфу України, морських ресурсів і забрудненням вод Чорного моря, в тому числі під час будівництва Керченського мосту.

"Доручаю міністрові закордонних справ України підписати і вже сьогодні направити в Російську Федерацію повідомлення про арбітраж відповідно до Конвенції Організації Об'єднаних Націй із морського права", - заявив він під час зустрічі з керівниками МЗС Павлом Клімкіним і Оленою Зеркаль.

Президент висловив сподівання, що РФ візьме участь у цьому процесі як підписант конвенції, а "не ховатиметься від міжнародних судових організацій, як це було зі створенням міжнародного арбітражу з розслідування трагедії літака рейсу МН-17".

Нагадаємо, в серпні міністр закордонних справ України повідомив, що Київ має намір притягнути Росію до відповідальності в міжнародних судах за порушення Конвенції з морського права, Конвенції про заборону фінансування тероризму, а також Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram