ГоловнаПолітика

У МЗС заявили про повернення РФ до політичних репресій та судилищ зразка ери сталінізму

Захоплення, переслідування та застосування тортур проти українських громадян стало для Росії звичайною практикою.

У МЗС заявили про повернення РФ до політичних репресій та судилищ зразка ери сталінізму
Фото: http://zakonplus.com.ua

Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест у зв’язку з неправомірними та такими, що принижують людську гідність, діями Російської Федерації проти громадян України, які незаконно утримуються як на її власній території, так і на окупованих українських землях.

"Попри численні наполегливі заклики української сторони та міжнародної спільноти, незважаючи на взяті на себе міжнародні зобов’язання, російська влада та її окупаційні сили продовжують утримувати щонайменше 29 громадян України незаконно ув’язненими; в окупованому Криму десятки громадян України піддаються переслідуванням, 16 громадян України вважаються зниклими безвісти; 115 українців перебувають в заручниках на Донбасі", - йдеться в заяві МЗС у зв'язку з постійними протиправними діями Російської Федерації проти громадян України.

У МЗС констатують, що захоплення, переслідування та застосування тортур проти українських громадян стало для Росії звичайною практикою.

"Справи Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Ільмі Умерова, Ахтема Чийгоза та багатьох інших промовисто свідчать про повернення Російської Федерації до політичних репресій і судилищ зразка ери сталінізму. При цьому вона грубо порушує усі можливі міжнародно-правові норми у сфері захисту прав людини, зокрема Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання", - відзначається в заяві.

Останнє рішення окупаційної російської влади про відхилення скарг захисту у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, як і його попереднє утримування у психіатричній лікарні, є яскравою ілюстрацією такої антигуманної політики.

Як підкреслюється у заяві, в Україні розуміють, що лише об’єднані та наполегливі зусилля світових лідерів і демократичної громадськості, для якої права людини і людська гідність становлять найвищий пріоритет, здатні подолати нинішнє свавілля російської влади.

МЗС України закликає міжнародну спільноту застосувати усі можливі види правового та політичного тиску на Росію з метою припинення з її боку тоталітарних методів придушення прав людини та свободи слова, а також звільнення усіх утримуваних українських політв’язнів і заручників.

Раніше МЗС України звернуло увагу на "авторське" сприйняття Росією міжнародного права.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram