ГоловнаПолітика

Порошенко сподівається на зміни Конституції в частині децентралізації "найближчим часом"

Президент знову заговорив про поправки до Основного закону.

Порошенко сподівається на зміни Конституції в частині децентралізації "найближчим часом"
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко під час своєї поїздки у Дніпропетровську область висловив надію на зміну Конституції в частині децентралізації "найближчим часом".

"Децентралізація - це політика президента, якій немає альтернативи. Я сподіваюся, що найближчим часом і Верховна Рада підтримає конституційні зміни щодо децентралізації", - сказав Порошенко.

У Верховній Раді зараз лежить проект змін до Конституції в частині децентралізації, прийнятий в першому читанні в серпні 2015 року.

Але він також містить пункт про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (т.зв. "особливий статус Донбасу"), проти якого виступає велика кількість депутатів. Проект передбачає, що у 18-му пункті перехідних положень Конституції буде прописано положення про те, що "особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом".

Влітку Порошенко говорив, що Верховна Рада голосуватиме за зміни до Конституції в частині децентралізації тільки після виведення російських військ із Донбасу. Цю саму заяву він підтвердив під час свого звернення до парламенту 6 вересня. Якщо парламент захоче виключити з проекту цей пункт, як пропонував, наприклад, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, його потрібно буде заново направляти в Конституційний Суд на оцінку і заново приймати у двох читаннях на двох різних сесіях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram