ГоловнаПолітика

"Народний фронт" відхрестився від поправок Донець про "вбивство" е-декларування

"Це суто особисте рішення Тетяни Донець. Крапка".

"Народний фронт" відхрестився від поправок Донець про "вбивство" е-декларування
Фото: Макс Левин

Фракція "Народного фронту" не обговорювала і не буде підтримувати законопроекти свого депутата Тетяни Донець, якими вона пропонує істотно пом'якшити норми закону "Про запобігання корупції" в частині декларування доходів і майна.

"Народний фронт" однозначно не підтримує законопроект депутата Донець і не буде голосувати за нього. Таке рішення було прийнято сьогодні на ранковому засіданні фракції. Про цей законопроект ми дізналися із засобів масової інформації. Це суто особисте рішення Тетяни Донець. Крапка", - цитує прес-служба партії нардепа Андрія Тетерука, першого заступника голови фракції НФ.

Донець запропонувала, щоб дані про майно декларанта, його автомобілі, компанії автоматично "довантажувалися" з відповідного державного реєстру. Так із декларанта фактично знімається відповідальність за недостовірні дані. Крім того, Донець запропонувала надавати більшість даних, які зараз потрібно декларувати, тільки за запитом Національного агентства із запобігання корупції.

Крім того, її поправки передбачають цілу низку інших потурань для декларантів у частині фінансових зобов'язань, отриманих подарунків, готівкових коштів і т.п.

Також депутат запропонувала закрити Єдиний державного реєстру декларацій для сторонніх осіб і дозволити їх публікацію тільки за заявою декларанта.

Нагадаємо, що спроби "вбити" електронного декларування тривають вже близько року.

При затвердженні державного бюджету на 2016 рік була прийнята поправка, яка переносила електронне декларування доходів державних службовців на 2017 рік. Після скандалу депутати вирішили скасувати цю поправку.

Однак у законі про її скасування автор Вадим Денисенко прописав скасування кримінальної відповідальності за хибне декларування до 2017 року. Крім того, новий закон фактично вихолостив електронне декларування - чиновники отримали безліч можливостей приховувати майно. Під тиском Євросоюзу закон ветували і переписали.

У серпні, напередодні запуску системи, виникла проблема з програмним забезпеченням, яку також оперативно вирішили після втручання ЄС.

Запуск електронного декларування - одна з умов, під які Євросоюз погодився надати Україні безвізовий режим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram