ГоловнаПолітика

Аудит показав 400 млн грн збитків від виведення "Межигір'я" з держвласності

Комплекс вартістю 540 млн гривень обміняли на будівлі вартістю 112 млн.

Аудит показав 400 млн грн збитків від виведення "Межигір'я" з держвласності
Фото: LB.ua

Збитки від відчуження будівлі і споруд комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" урочища "Межигір'я"  з державної власності у 2007 році перевищили 400 млн гривень.

Про це йдеться у висновках Державної аудиторської служби.

Нагадаємо, 2007 року Віктор Янукович, який очолював Кабінет Міністрів, передав "Межигір'я" у статутний фонд держкомпанії "Надра України", після чого вона уклала договір міни з фірмою "Медінвесттрейд". Обмін полягав в тому, що держава віддає приватній фірмі "Межигір'я", а натомість отримує дві нежитлові будівлі в Києві за адресою Паркова алея, 3 і Паркова алея, 5-7.

Через два місяці - в листопаді 2007 року - компанія "Медінвесттрейд" продала резиденцію "Межигір'я" фірмі "Танталіт", яка володіла комплексом до втечі Януковича з України.

Держаудитслужба дізналася, що вартість майна, яким обмінювалися компанії, в договорі була визначена на рівні 111,7 млн гривень. Але висновки Київського науково-дослідного інституту судових експертиз показала, що "Межигір'я" коштувало тоді 540 млн гривень. Тож "Надра України" недоотримали 428,3 млн гривень.

При цьому на момент обміну компанія не мала погодження від Фонду держмайна і Кабміну.

Нагадаємо, що 2007 року компанією "Надра України" керував Едуард Ставицький (він же Натан Розенберг), який переховується від українського правосуддя в Ізраїлі.

Проти Ставицького розслідують кримінальне провадження за ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram