ГоловнаПолітика

Наливайченко назвав пам'ять про бої за гору Лисоня джерелом відваги українців

Політик провів аналогії між Січовими стрільцями та бійцями АТО

Наливайченко назвав пам'ять про бої за гору Лисоня джерелом відваги українців

Лідер громадського руху "Справедливість" Валентин Наливайченко взяв участь у заходах з нагоди 100-річчя боїв на горі Лисоня. Там він заявив, що пам'ять про ці події - одне з джерел, з яких українці черпають відвагу.

"Нас усіх кличе на Лисоню пам'ять про нескорених Січових стрільців, які ціною власного життя зупинили ворога. А зупинивши ворога, вони виконали високу місію: увійшли у вічність, написали славну сторінку української історії, зміцнили основи нашої заповітної самостійності, - передає слова Наливайченка його прес -служба. - Лисоня, Конюхи, Маківка, Гаімаки - це трагічна і, в той же час, переможна географія нашої національної гордості і слави! Слов'янськ, Іловайськ, Дебальцеве, Донецький аеропорт - це криваві, але героїчні координати нашого сьогодення, тому що наша боротьба за свободу далеко не закінчена".

"Звідки такі історії захисту вже у новітній історії Незалежної України? Звідки у наших дітей така мотивація, рішучість і сміливість? Звідси - з Лисоні. Не дали ще на початку становлення держави зруйнувати цю гору і пам'ять про неї. І ось тепер такі місця роблять Україну сильнішою. Це на генетичному рівні з'являється. Понад 5 тисяч тернополян пройшли жахи війни, і 87 героїв з них вже ніколи не повернеш ... Як і століття тому, коли гинули безстрашні військові старшини та воїни, наш патріотичний інтелектуальний цвіт, сьогодні на Сході гинуть і знищуються в тюрмах кращі сини і дочки України", - додав він.

Бої за гору Лисоня вважаються найкривавішими в історії Січових стрільців. Саме тут загони Українських січових стрільців у серпні-вересні 1916 року вступили в бій з російською армією. Під час бою полк УСС втратив більшість свого складу, але виконав своє завдання - зупинив наступ російських військ на Бережани, завдавши їм тяжких втрат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram