ГоловнаПолітика

Банкір Дядечко врятував від арешту 300 млн грн судді Ємельянова, - ЗМІ

Банкір назвався власником компанії і рахунків, які були у розпорядженні судді.

Банкір Дядечко врятував від арешту 300 млн грн судді Ємельянова, - ЗМІ
Сергій Дядечко
Фото: chitay.net

Людиною, яка допомогла скандально відомому судді Артуру Ємельянову уникнути арешту 300 мільйонів гривень на рахунку в ліхтенштейнському банку, виявився відомий банкір, власник банку "Союз", а раніше - співвласник банку "Родовід" Сергій Дядечко, пише видання Gazeta.ua.

Дядечко підтвердив у суді, що панамська компанія Restwood Products Corporation, рахунком якої в банку Liechten Steinische Landes-Bank AG, за даними Генпрокуратури, розпоряджалася ексдружина судді Ємельянова Світлана, належить йому.

Печерський райсуд Києва визнав, що ГПУ не має достатніх доказів, що Світлана Ємельянова розпоряджалася цими грошима, і відхилив клопотання про арешт цих грошових коштів.

У поданому Генпрокуратурою клопотанні сказано: "Є достатньо підстав вважати, що на початку квітня 2015 року Дядечко С.В. за попередньою змовою з Ємельяновим А.С., для приховування та маскування незаконного походження коштів, попередньо отриманих Ємельяновим А.С. злочинним шляхом, надав дружині Ємельянова А.С. Ємельяновій С. право на розпорядження рахунком зазначеної компанії №LI3108800546868502001в банківській установі Князівства Ліхтенштейн - Liechten Steinische Landes-Bank AG, залишок коштів на якому становить 13,13 млн швейцарських франків (близько 300 млн грн)".

Клопотання Генпрокуратури було відхилено слідчим суддею Печерського суду Р.В. Новаком 23 червня 2016 року.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що 2015 року фінансова розвідка Ліхтенштейну виявила рахунки, що належать панамській компанії Restwood Products Corporation. На думку українських слідчих, колишня дружина судді Артура Ємельянова - Світлана Ємельянова - мала довіреність, на підставі якої могла розпоряджатися грошима на цьому банківському рахунку.

У серпні 2015 року слідчі Генпрокуратури України встановили, що походження капіталів пов'язане з відмиванням доходів, і рахунки заарештували.

У січні 2016 року спочатку Апеляційний суд Києва зняв арешт з рахунків Restwood Products Corporation, пославшись на недостатню доказову базу, надану Генпрокуратурою. А в березні 2016 року з'явився якийсь громадянин, який заявив, що він є істинним і єдиним власником панамської компанії і належних їй банківських рахунків у Князівстві Ліхтенштейн. Саме цим громадянином, як випливає з постанови суду, опублікованої виданням, був банкір Сергій Дядечко.

Нагадаємо, суддю Вищого господарського суду України Артура Ємельянова ЗМІ називають співавтором судової системи епохи Януковича. Широкого розголосу набув інцидент з опублікуванням його декларації за 2014 рік, згідно з якою в його власності перебували 13 квартир і два будинки загальною площею понад 2 тис. кв. м, а також два земельні паї по гектару кожен (із річною зарплатою 261 тис. грн). Згодом декларацію було змінено, тепер Артур Ємельянов володіє лише однією квартирою. ЗМІ пов'язують цю обставину з розлученням судді (як підозрюють журналісти, фіктивним) і можливою передачею більшої частини майна колишній дружині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram