ГоловнаПолітика

Український ФБ-вірус: пишемо правильно

До України докотилася хвиля чергового мережевого вірусу, який заманює жертв у свої сіті позначенням сотні френдів у нібито відеофайлі, який публікується у Фейсбуці від імені своєї необережної жертви. Втім, урожай вірусу на наших мережевих просторах доволі скромний — адже ФБ в нас переважно кирилічний, і мало хто без жодної підозри клацне на відео, розміщене україномовним чи російськомовним френдом із лаконічним коментарем “pNH video link:”.

Фото: AndreyPopov/Depositphotos

До України докотилася хвиля чергового мережевого вірусу, який заманює жертв у свої сіті позначенням сотні френдів у нібито відеофайлі, який публікується у Фейсбуці від імені своєї необережної жертви. Втім, урожай вірусу на наших мережевих просторах доволі скромний — адже ФБ в нас переважно кириличний, і мало хто без жодної підозри клацне на відео, розміщене україномовним чи російськомовним френдом із лаконічним коментарем “pNH video link:”.

Тому, поки зловмисники послуговуються винятково англійською та намагаються впіймати лоха на звичайну позначку його акаунту в чужому відео, український фейсбук від таких загроз доволі непогано захищений. Якщо ж вам закортить втерти носа підступним заморським кодерам та розробити машину смерті, яка зможе здолати нашу недовірливу ФБ-фортецю, то ось вам у поміч приблизний перелік текстівок до вірусного відеофайлу, здатних випросити клік навіть у найобережнішого вітчизняного юзера:

1. “ПОРОШЕНКО ЗРАДИВ УКРАЇНУ! Один волонтер і два добровольці розповідають ВСЮ ПРАВДУ!”

2. “Сенсационное видео! Все говорят, что это фейк, но то, что это фейк, — это фейк! Посмотри и убедись сам!”

3. “У Юлии Тимошенко — новая набойка на каблуке! Спеши увидеть первым!”

4. “Олег Ляшко на засіданні Верховної Ради подоїв бика (ПІКАНТНЕ ВІДЕО)”

5. “Сергій Лещенко таємно зустрівся з Мустафою Найємом (відео з сесійної зали ВР)”

6. “Надя Савченко — наш справжній Президент! Дивіться, як вона загасила цигарку об стіну АП!”

7. “Надя Савченко в Ростові підносила олівці Януковичу!!! (ОПЕРАТИВНЕ ВІДЕО 2014 РОКУ)”

8. “Виталий Кличко прокатился на самокате по Андреевскому спуску (эксклюзивное видео журналистов 17 канала, случайно дежуривших под больницей)”

Фото: news.bigmir.net

9. “Святослав Вакарчук розповів теорему Піфагора. Аж мурашки по шкірі... (ДУЖЕ СИЛЬНЕ ВІДЕО)”

10. “Ярослав Ракіцький співає гімн Росії! Ексклюзивне відео з роздягальні збірної України після матчу з Північною Ірландією!”

11. “Пятнічних котіков вам в лєнту! Мір плачєт от умілєнія — малєнькій отважний котьонок нє іспугался і проглотіл крокоділа! (МІМІМІШНОЄ ВІДЄО)”

12. “Російська пропаганда знову пробила дно! Сюжет Лайфньюз про урочисте святкування Дня Пробивання Дна в Севастополі!”

13. “Михаил Саакашвили обвинил уборщицу в коррупции (20-минутная речь + драка!!!)”

14. ”Новая полиция снимает бабушку с дерева. Только меня удивляет, что копы сидят на дереве и снимают бабушку на смартфон? (новый видеоблог Анатолия Шария)”

15. ”Кузьма Скрябін передбачив призначення Райніна на посаду голови АП! Дивіться, за що насправді вбили нашого Пророка!”

16. ”План «Анаконда об бетонную стену»! Кольцо сжимается! России осталось жить 5 часов 43 минуты! (ПРЯМАЯ ТРАНСЛЯЦИЯ)”.

17. “Владимир Зеленский обматерил богоматерь! Вся Украина в шоке! (ВИДЕО, запрещенное к показу на ТВ!)”

18. “Патріотичне відео! Розмісти його в себе на сторінці, затегай 100 френдів та отримай вишиванку!”

19. “Як заблокувати у френдстрічці нескінченні патріотичні відео про вишиванку (покрокова відеоінструкція)”

20. “Тест: кликни на видео и узнай, насколько ты защищен от атаки сетевых вирусов! 99% пользователей соцсетей не смогли пройти этот тест!”

Немає сумнівів, що, застосувавши хоча б один із цих текстів у новому вірусі, український фейсбук можна заразити за день-два. Спитаєте, навіщо в статті видавати секрети нашої обороноздатності потенційним ворогам? Не переймайтеся. Врешті, вірус із браузера в разі зараження можна видалити швидко й безболісно. А от клікати на всяку фігню в соцмережах, можливо, такий досвід когось і відучить.

Юрко КосминаЮрко Космина, політичний оглядач LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram