ГоловнаПолітика

Затримано голову облуправління ДФС у Київській області (оновлено)

Вилучено великі суми грошей.

Затримано голову облуправління ДФС у Київській області (оновлено)
Российский паспорт задержанного налоговика
Фото: ssu.gov.ua

СБУ спільно з Генеральною прокуратурою викрили начальника одного з управлінь ГУ Державної фіскальної служби в Київській області, який "кришував" діяльність конвертаційного центру та мав російський паспорт.

Як повідомляють на сайті спецслужби, правоохоронці встановили, що чиновник курирував у Києві конвертаційний центр зі щомісячним обігом 20 мільйонів гривень. "Конверт" надавав майже ста підприємствам Київської області послуги з переведення грошей у готівку, мінімізації та ухилення від податків.

Під час обшуків в офісах конвертаційного центру, в службовому кабінеті податківця і за місцями проживання фігурантів справи співробітники спецслужби вилучили 1 мільйон гривень, 100 тисяч євро і майже 70 тисяч доларів. В офісах правоохоронці виявили печатки фіктивних підприємств, задіяних у діяльності конвертаційного центру, і бухгалтерську документацію, що підтверджує здійснення фінансових операцій. У начальника управління фіскальної служби оперативники СБУ знайшли паспорт громадянина РФ.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем).

Оновлення. Генеральний прокурор Юрій Луценко у фейсбуці оприлюднив іншу версію події. За його словами, затриманий не просто начальник одного з управлінь ДФС, а керівник обласної податкової.

Також він нічого не пише про конвертаційний центр. "Оперативні матеріали свідчать про системні побори підприємств і підлеглих", - заявив Луценко.

Російський паспорт, за його словами, належав одному з "несунів", які платили данину цьому начальнику.

Оновлено 14:42. Прес-служба Генпрокуратури підтвердила, що йдеться про начальника ДФС у Київській області.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ГУ ДФС у Київській області на системних засадах отримували неправомірну вигоду в особливо великих розмірах від представників суб'єктів реального сектору економіки, а також від осіб, що реалізують протиправні схеми, спрямовані на отримання надприбутків з використанням фіктивних підприємств. У службовому кабінеті і житло виконувача обов'язків голови ДФС у Київській області, службових приміщеннях декотрих керівників цієї ДФС, за місцем розташування офісних приміщень, реєстрації та фактичного проживання організаторів і учасників конвертаційного центру одночасно проведено 31 обшук", - йдеться в заяві ГПУ.

Паспорт, згідно із заявою ГПУ, належить керівнику київської обласної податкової, однак цю посаду займає Валерій Богдан, який народився 1968 року. Рік народження людини, якій належить паспорт, - 1985-й.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram