ГоловнаПолітика

США вимагають звільнити Ільмі Умерова

Держдепартамент засудив використання психіатрії в політичних цілях.

США вимагають звільнити Ільмі Умерова
Ильми Умеров
Фото: ru.krymr.com

Держдепартамент США зажадав від Росії негайно звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Про це на брифінгу заявив представник американського зовнішньополітичного відомства Джон Кірбі.

"Як ми розуміємо, стан його здоров'я став критичним. Його примусово утримують у психіатричній клініці", - сказав Кірбі, зазначивши, що американський уряд стурбований "практикою ув'язнення дисидентів у психіатричних клініках".

З аналогічними закликами до Росії раніше виступали Європейський Союз і міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch.

Нагадаємо, Умерова затримали в Сімферополі 12 травня цього року. За годину перед затриманням він опублікував на своїй сторінці в фейсбуці інформацію про затримання російськими силовиками кримських татар у Бахчисараї за підозрою в нібито участі в організації "Хізб ут-Тахрір". Справа проти Умерова базується на відеозаписі його виступу в Києві, де він 19 березня 2016 року декілька разів заявив, що Росія повинна піти з Криму.

За словами адвоката Марка Фейгіна, 18 серпня його насильно перевели з кардіологічного відділення однієї з лікарень Сімферополя в психіатричну лікарню в тому ж місті. Примусова психіатрична експертиза може зайняти 28 днів. 21 серпня донька Умерова повідомила, що стан його здоров'я різко погіршився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram