ГоловнаПолітика

Турчинов назвав Будапештський меморандум папером

"Угоди, які гарантували нам недоторканність, насправді виявилися звичайним папером"

Турчинов назвав Будапештський меморандум папером
Александр Турчинов
Фото: Пресс-служба СНБО

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов назвав Будапештський меморандум "звичайним папером" і заявив, що його ніхто не збирався виконувати.

Таку заяву він зробив у понеділок під час відвідин презентації нових озброєнь підприємств "Укроборонпрому".

"На жаль, потрібно констатувати, що угоди, Будапештський меморандум зокрема, які гарантували нам і недоторканність, і захищеність кордону, - всі ці угоди насправді виявилися звичайним папером, [їх] ніхто не збирався виконувати", - заявив Турчинов.

"Ба більше, знову в Європі з'явився "мюнхенський синдром", коли агресора намагалися втихомирити замість того, щоб жорстко зупинити", - додав він.

Нагадаємо, нинішні кордони України були гарантовані з боку США, Великобританії і Росії відповідно до підписаного Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) 1994 року.

Однак 2014 року одна з країн-підписантів меморандуму анексувала Крим, а потім ввела війська на територію Донбасу. При цьому Росія вважає, що дотримується Будапештського меморандуму тим, що не погрожує Україні застосуванням ядерної зброї.

При цьому допомога США і Великобританії в захисті територіальної цілісності України виявилася обмеженою. Зокрема Україні було відмовлено в летальному озброєнні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram