ГоловнаПолітика

Петренко попередив, що суди України і Росії затягнуться на роки

Розгляд спору між Туреччиною і Кіпром у ЄСПЛ тривав понад 10 років

Петренко попередив, що суди України і Росії затягнуться на роки
Фото: Макс Требухов

Міністр юстиції Павло Петренко попередив, що розгляд судових позовів, поданих Україною проти Росії в Європейський суд з прав людини, затягнеться на роки.

"Якщо ми говоримо про Європейський суд з прав людини, то прикладів такого міждержавного спору взагалі було тільки 16. Якщо говорити про війну, то такий розгляд був між Туреччиною і Кіпром – і ця справа розглядалася понад 10 років, 15 чи 16 років. Зараз у зв'язку з тим, що комунікація швидша, то це питання 3-5 років - не менше", - заявив Петренко в суботу в ефірі 112 каналу.

Перспектива майбутнього позову в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі ще більш примарна.

"Якщо говорити про Гаагу, то практика взагалі Міжнародного кримінального суду полягає в тому, що починається розгляд справи по суті, коли закінчується військовий конфлікт. Грузія подала свій позов проти Росії 2009 року, тільки цього року почалися перші процесуальні дії в цьому суді. Тому я кажу реалістичні терміни - це питання років", - зазначив міністр.

Нагадаємо, на розгляді в ЄСПЛ перебувають кілька позовів України проти Росії.

Перші два стосуються подій, що відбувалися 2014 року в Криму і на сході України. У 2014 році вони подавалися як одна скарга, але в суді вирішили, що позов потрібно розділити на дві частини. Третій позов - про викрадення груп дітей у східній частині України і їхнє тимчасове перевезення в Росію.

Анонсувалися також позови щодо порушення Росією права Олега Сенцова й інших українців на правосуддя, позов через заборону Меджлісу в Криму і позов за фактом військових дій Росії на Донбасі 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram