ГоловнаПолітика

Путін, Меркель і Олланд проведуть зустріч щодо України на саміті G20 (оновлено)

Участь Порошенка в ній не передбачена.

Путін, Меркель і Олланд проведуть зустріч щодо України на саміті G20 (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін, канцлер ФРН Анґела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд домовилися провести зустріч, присвячену Україні, на саміті G20 ("Великої двадцятки"), який пройде 4-5 вересня.

Про це повідомила прес-служба Кремля за підсумками телефонної розмови між лідерами Росії, Німеччини і Франції, яка відбулася у вівторок.

Розмова стосувалася України і перспективи мирного врегулювання на Донбасі. Путін, зокрема, заявив, що відправлення Україною "диверсантів" у Крим "завдає шкоди мінському процесу і співпраці в рамках «нормандського формату»".

Також він знову зажадав забезпечити особливий статус Донбасу на законодавчому рівні та на постійній основі, провести конституційну реформу, амністію, забезпечити проведення місцевих виборів.

"Усі ці питання повинні узгоджувати в Контактній групі, де в Києва є можливість вести прямий діалог з Донецьком і Луганськом", - заявила прес-служба Кремля.

Також під час розмови обговорювали заходи з розведення сил на Донбасі і створення нейтральних зон.

Оновлення. На сайті президента Франції, своєю чергою, вказується, що під час бесіди він висловив надію на швидку зустріч всієї "нормандської четвірки" - за участю президента України Петра Порошенка.

Олланд також заявив, що Франція не визнає анексію Криму Росією, і висловив стурбованість збільшенням числа обстрілів на Донбасі. Він наголосив, що не бачить альтернативи мирному врегулюванню та закликав усі сторони Мінського процесу виконати свої зобов'язання.

Нагадаємо, раніше Путін використовував історію про "кримських диверсантів", щоб відмовитися від переговорів у "нормандському форматі", тобто за участю не тільки Меркель і Олланда, але і президента України Петра Порошенка. Раніше передбачали, що зустріч лідерів "четвірки" може відбутися в рамках саміту G20.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram