ГоловнаПолітика

Україна наполягає на скасуванні "виборів" у "ДНР" і "ЛНР", - Геращенко

Обов'язковою передумовою для проведення виборів в ОРДЛО має стати виконання Мінських угод.

Україна наполягає на скасуванні "виборів" у "ДНР" і "ЛНР", - Геращенко
Ирина Геращенко
Фото: Iryna Gerashchenko

Україна наполягає на скасуванні результатів так званих виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), в тому числі щоб Росія визнала ці вибори нелегітимними.

Про це заявила перша віце-спікер Верховної Ради, представниця України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Дуже багато спекуляцій на темі виборів. Хочу вас запевнити, що в Мінську жоден закон про вибори не пишеться. І тут є однозначна позиція української сторони, що закон про вибори буде писатися тільки тими, хто має відповідні конституційні повноваження, а подавати відповідні законодавчі ініціативи може президент України або народні депутати... У Мінську обговорюється тільки модальність виборів - тобто ті передумови, які повинні бути створені для того, щоб вибори відбулися", - сказала Геращенко в понеділок у Києві.

Також, за її словами, є питання, на яке зараз мало звертають увагу "міжнародні партнери України", а варто було б. "Ми обговорюємо закон про місцеві вибори (в ОРДЛО - ред.), а всі ці товариші, які себе назвали, згідно з псевдовиборами 2014 року, прем'єрами, спікерами, - ким вони будуть після цього? Тому Україна наполягає на тому, що повинні бути скасовані всі ці псевдовибори, які ми не визнавали, не визнаємо і ніколи не визнаємо. І навіть Росія їх не визнала, але вона повинна визнати це публічно - публічно визнати, що вибори в ОРДО/ОРЛО у 2014 році - це були не вибори, а фейк, придуманий у тих самих кабінетах, де була придумана "Новоросія", - сказала перша віце-спікер Ради.

Вона також нагадала, що обов'язковою передумовою для проведення виборів в ОРДЛО має стати виконання пунктів Мінських угод, а саме: забезпечення безпеки і всебічний доступ спостерігачів СММ ОБСЄ, участь переселенців у виборах.

Нагадаємо, "ДНР" і "ЛНР" погодилися скасувати "вибори", призначені на 18 жовтня і 1 листопада 2015 року, після зустрічі "нормандської четвірки" в Парижі. Спершу Захарченко переніс вибори на 20 березня, однак через день переніс дату виборів на 20 квітня 2016 року. Пізніше голосування перенесли на 24 липня.

Як повідомляли 24 липня, "ДНР" і "ЛНР" перенесли "вибори місцевих голів" з 24 липня на 6 листопада 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram