ГоловнаПолітика

ДП "Укрспецсистеми" заявило, що не причетне до підробленої декларації Рябошапки

Скандал зі зломом системи е-декларування набирає обертів.

ДП "Укрспецсистеми" заявило, що не причетне до підробленої декларації Рябошапки
Фото: facebook.com

Державне підприємство "Українські спеціальні системи" відкинуло звинувачення в причетності до видачі фейкового електронного цифрового підпису члена Нацагентства із запобігання корупції Руслана Рябошапки, за допомогою якого було внесено його несправжню декларацію в електронний держреєстр.

"За час функціонування Акредитованого центру сертифікації ключів ДП "УСС" з 2014 року дотепер громадянин Рябошапка В.В. не звертався до ДП "УСС" за послугою видачі йому посиленого сертифіката відкритого ключа, тому інформація про можливе використання для злому автоматизованої системи електронного декларування ключа, виданого ДП "УСС", не відповідає дійсності", - сказано в заяві держпідприємства.

На думку ДП, така ситуація свідчить про те, що система е-декларування дозволяє анонімно заходити за допомогою будь-яких сертифікатів, що свідчить про відсутність в ній "засадничих принципів захисту інформації".

Нагадаємо, в п'ятницю нардепи Антон Геращенко й Іван Винник повідомили, що в базі електронних декларацій з'явився документ від імені Руслана Рябошапки. У ньому зазначено, що Рябошапка отримав 25 млн гривень як гонорар від ТОВ "Неякісний розробник".

Незабаром після цього з'явилося припущення, що це не злом системи, а використання невідомими цього екранного ключа Рябошапки.

15 серпня в Україні запустили систему електронного декларування доходів. Оскільки Держспецзв'язку не надала атестат відповідності системі захисту інформації для електронного декларування, система була запущена без сертифікації. У реєстрі з'явилися перші декларації. Однак через два дні влада вирішила більше не приймати декларації. Держспецзв'язку доручили доопрацювати систему до 1 вересня, а приватну компанію-підрядника звинуватили в неякісній роботі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram