ГоловнаПолітика

РНБО назвала ахінеєю звинувачення у зриві електронного декларування

Турчинов готовий у вільний від роботи час виправити ситуацію.

РНБО назвала ахінеєю звинувачення у зриві електронного декларування
Александр Турчинов
Фото: rnbo.gov.ua

Рада національної безпеки і оборони відкинула звинувачення в тому, що вона причетна до зриву запуску системи електронного декларування з повним функціоналом і атестатом відповідності.

У заяві, оприлюдненій апаратом РНБО, йдеться, що ні президент України, ні Кабінет Міністрів, ні Радбез не впливають на Національне агентство із запобігання корупції (НАПК), яке відповідає за впровадження та функціонування системи електронного декларування. Також Радбез не має впливу на призначення керівників центральних органів державної влади, в тому числі Держспецзв'язку, яка відмовилася сертифікувати систему електронного декларування.

Водночас РНБО порушує низку питань, які, на його думку, ігнорують представники антикорупційних громадських організацій.

По-перше, Радбез не розуміє, чому розробку системи було доручено "маловідомій приватній фірмі" (ТОВ "Міранда"). По-друге, РНБО зазначає, що вона зірвала терміни подачі програмного забезпечення, передавши на експертизу ДССЗІ тільки три модулі програми з п'яти. При цьому Радбез стверджує, що навіть ці три модулі не відповідають вимогам комплексної системи захисту інформації. Також РНБО заявляє, що розробники і замовники ПО намагалися заблокувати держекспертизу.

"І останнє запитання: а де, власне, СИСТЕМА електронного декларування? Це складний програмно-апаратний комплекс, який, крім програмного забезпечення повинен, мати потужні сервери, систему управління, захищений зв'язок тощо. За наявною інформацією, вся «система» складається з кількох орендованих приватною структурою серверів, на які завантажили «шматок» несертифікованого програмного продукту і до яких НАПК не має жодного стосунку", - сказано в заяві.

РНБО вважає, що розробку програми було зірвано, і тому винні намагаються перекласти відповідальність на вищих посадових осіб і "всюдисущу руку РНБО".

"Уся ця ахінея доповнилася спробами посіяти паніку щодо курсу гривні й анонсами осінніх масових заворушень. Усе це наштовхує на думку, що зрив підготовки розрекламованого програмного забезпечення був не випадковим", - заявляють у РНБО.

"І наостанок. Якщо ті, хто взявся за вирішення цього питання, але замість якісної роботи створив серйозні проблеми, не зможуть виправити недоліки і завершити роботу, радимо звернутися до секретаря РНБО України, який у вільний від основної роботи час зможе організувати побудову системи електронної декларування якісно і в стислі терміни", - сказано в заяві.

Нагадаємо, 15 серпня в Україні запустили систему електронного декларування доходів. Оскільки Держспецзв'язку не надала атестат відповідності системі захисту інформації для електронного декларування, систему запустили без сертифікації.

Запуск несертифікованої системи електронного декларування дозволяє держслужбовцям безкарно приховувати доходи, оскільки притягнути до відповідальності за неправдиву інформацію буде неможливо, заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram