ГоловнаПолітика

Держспецзв'язку заблокувала запуск е-декларування

Гройсман дав два дні на виправлення ситуації.

Державна служба спеціального зв'язку і захисту інформації відмовила Національному агентству із запобігання корупції у видачі атестату відповідності комплексної системи захисту інформації Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Про це йдеться на сторінці відомства в Facebook.

У Держспецзв'язку відзначають, що програмне забезпечення, яке досліджувалося в рамках державної експертизи, створено частково, що не дозволяє говорити про забезпечення надійного захисту інформації в системі електронного декларування. Крім того, Нацагентство щодо запобігання корупції (НАЗК) надало необхідні для експертизи матеріали і програмний код занадто пізно.

Серед представлених документів були відсутні акти завершення дослідної експлуатації, завершення робіт зі створення КСЗІ, протокол її попередніх випробувань, а це може свідчити про незавершеність робіт зі створення КСЗІ Реєстру.

"Було виявлено значну кількість невідповідностей реалізованих рішень щодо захисту інформації вимогам технічного завдання на побудову КСЗІ Реєстру, а також не підтверджені здатності системи гарантувати безпеку окремих задекларованих функцій, зокрема в частині ідентифікації і аутентифікації декларанта за допомогою сервісів BankID", - йдеться в заяві.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман дав два дні НАПК і Держспецзв'язку на вирішення ситуації щодо ненадання системі захисту інформації електронного декларування атестата відповідності, що блокує запуск проекту.

Про це Гройсман написав у Facebook.

"Я вже попередив керівництво НАПК і ДССЗЗІ - у них є ще два дні на виправлення ситуації. Якщо система е-декларування не буде запущена вчасно, то я буду домагатися того, щоб усі, хто не забезпечив своєчасного запуску системи, включаючи керівництво цих органів, понесли за це найжорсткішу персональну відповідальність", - заявив Гройсман.

Прем'єр наголосив, що комусь, мабуть, дуже не хочеться, щоб система, яка націлена на антикорупційну мету, реально запрацювала.

Нагадаємо, закон про електронне декларування було затверджено в березні. Термін запуску системи електронного декларування в ньому обмежений кінцем року. Чиновники протягом двох місяців після запуску цієї системи повинні будуть вносити свої декларації про доходи в детальну форму на спеціальному сайті. Передбачена кримінальна відповідальність за приховування доходів при заповненні декларацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram