ГоловнаПолітика

Порошенко пообіцяв не допустити відтермінування запуску електронного декларування

"У питаннях боротьби з корупцією немає "недоторканних осіб", - наголосив президент.

Порошенко пообіцяв не допустити відтермінування запуску електронного декларування
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко обіцяє не допустити відтермінування запуску системи електронного декларування доходів.

Про це повідомляють на сайті президента.

"Повноцінне електронне декларування активів посадових осіб розпочнеться 15 серпня. Заднього ходу не допущу", - заявив президент.

Порошенко також зазначив, що в питаннях боротьби з корупцією в українських правоохоронців немає "недоторканних осіб".

"Ми створили принципово нові, абсолютно незалежні від політичних впливів правоохоронні органи. Перші кроки Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури демонструють, що для них не існує жодних табу... І немає недоторканних осіб", - наголосив президент.

Окрім того, він нагадав, що у вересні набудуть чинності зміни Конституції в частині правосуддя.

"Передусім на конкурсних засадах почнеться формування буквально з нуля нового Верховного Суду. Одна з головних цілей судової реформи - невідворотність покарання за корупційні злочини. Унаслідок судової реформи боротьба з корупцією вже нікому не буде нагадувати спортивну риболовлю - "впіймали, показали, відпустили". Ключове слово буде "посадили", - заявив Порошенко.

"До речі, якби парламент вчасно підтримав мій проект змін до Конституції, який передбачає зняття недоторканності з народних депутатів і суддів, можновладні корупційники вже зараз не мали б можливості втекти", - додав він.

Президент підкреслив, що для профілактики корупції потрібен ефективний контроль за доходами і витратами чиновників, суддів, прокурорів і всіх правоохоронців.

"З тіні на світло, чого давно очікують люди, повинні вийти маєтки, автопарки, гроші всіх "слуг народу". Інструмент для такого контролю є. Це - електронне декларування всіх активів, яке стартує з 15 серпня. Ще раз підкреслюю: всі повинні вивернути свої кишені перед суспільством із 15 серпня - іншої дати я не розглядаю і чути не хочу про перенесення! І прошу не вірити чуткам і домислам", - заявив Порошенко.

"Недосконалість відповідного закону й очевидна сирість програмного софт-забезпечення не можуть бути підставою для перенесення старту цього процесу. Не допущу тут жодних маневрів!" - додав він.

Нагадаємо, Transparency International закликала владу України не відкладати електронне декларування. Закон про електронне декларування ухвалили в березні. Термін запуску системи в ньому обмежено кінцем 2016 року. Чиновники протягом двох місяців після запуску цієї системи повинні вносити свої декларації про доходи в докладну форму на спеціальному сайті. Крім того, передбачена кримінальна відповідальність за приховування доходів при заповненні декларацій.

Першими - протягом 60 днів після запуску системи - декларації повинні подати особи, які "займають відповідальне та особливо відповідальне становище". Це близько 50 тис. чиновників - починаючи від президента, голови уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади. Інші держслужбовці почнуть заповнювати електронні декларації з 1 січня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram