ГоловнаПолітика

Міністр фінансів прокоментував ситуацію зі стипендіями на 2017 рік

Данилюк вважає, що стипендії повинні стати нагородою й інструментом мотивації.

Міністр фінансів прокоментував ситуацію зі стипендіями на 2017 рік
Фото: Facebook Oleksandr Danyliuk

Міністр фінансів Олександр Данилюк прокоментував новину про те, що його відомство запропонувало скасувати стипендії для майже всіх студентів.

"Щодо стипендій. Учора в новинах проскочила новина про те, що Міністерство фінансів скасувало стипендії. По-перше, Міністерство фінансів не має повноважень скасовувати стипендії, як і призначати стипендії. Ми запропонували Міністерству освіти, Міністерству соціальної політики перейти на європейську практику, коли стипендії не виплачують усім, а діляться на дві складові", - заявив міністр у своєму першому відеозверненні на YouTube.

"Перша - це академічні стипендії для обмеженої кількості студентів як інструмент мотивації для того, щоб краще вчитися. Це повинна бути не просто стипендія, а дійсно нагорода, щось, що відрізняє від решти. І друга складова - це соціальна складова. Це стипендія, яка є соціальною підтримкою для тих студентів, які найменш захищені соціально. Це можуть бути діти-інваліди, діти з малозабезпечених сімей, тобто ті прошарки, які ми як держава зобов'язані підтримувати", - розповів Данилюк.

При цьому чинна постанова Кабміну про питання стипендіального забезпечення і зараз передбачає поділ стипендій на академічні (які залежать від успішності) і соціальні.

Розмір звичайної стипендії для студентів вищого навчального закладу 3-4 рівнів акредитації становить 825 гривень на місяць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram