ГоловнаПолітика

Transparency International закликає Україну не відкладати електронне декларування

В організації попереджають, що відтермінування може вплинути на перспективу безвізового режиму з ЄС

Transparency International закликає Україну не відкладати електронне декларування
Фото: www.donbass-info.com

Міжнародна організація боротьби з корупцією Transparecy International вважає, що відтермінування запуску системи електронного декларування доходів держслужбовців може вплинути на надання Україні безвізового режиму з боку ЄС.

Про це повідомляється на сайті організації.

"Якщо систему не буде введено в експлуатацію, світ побачить, що президент Петро Порошенко не серйозно ставиться до боротьби з корупцією... Неможливість запуску сертифікованої системи вчасно також може вплинути на перспективи України в отриманні безвізового режиму з Євросоюзом", - йдеться в повідомленні.

У заяві Transparensy International наголошується, що Порошенко пообіцяв запустити систему декларування в серпні і він повинен стримати свою обіцянку.

Організація розраховує, що запуск системи відбудеться в установлений термін, а саме - 15 серпня.

"Настав час для України вжити серйозних заходів у боротьбі з епідемією корупції в політичних і ділових колах. Президент Порошенко казав, що ця проста електронна платформа буде запущена в серпні, і що всі, хто брехав у деклараціях, понесуть кримінальну відповідальність", - заявив керівник організації Хосе Угас.

Нагадаємо, закон про електронне декларування ухвалили в березні. Термін запуску системи в ньому обмежено кінцем 2016 року. Чиновники протягом двох місяців після запуску цієї системи муситимуть вносити свої декларації про доходи в докладну форму на спеціальному сайті. Крім того, передбачено кримінальну відповідальність за приховування доходів під час заповнення декларацій.

Нацагентство щодо запобігання корупції вирішило запустити систему електронного декларування доходів чиновників 15 серпня. Першими - протягом 60 днів - декларації повинні подати особи, які "займають відповідальне та особливо відповідальне становище". Це близько 50 тис. чиновників - починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади. Інші держслужбовці почнуть заповнювати електронні декларації з 1 січня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram