ГоловнаПолітика

Раду попросять зібратися позачергово через суддю Чауса

Служитель Феміди оцінив у $150 тис. умовний вирок для наркодільця.

Раду попросять зібратися позачергово через суддю Чауса
Николай Чаус
Фото: www.facebook.com/ukrop.ukraine

Верховну Раду попросять провести позачергове засідання, щоб дати згоду на затримання спійманого на великому хабарі судді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса.

Як повідомив заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Володимир Кривенко в ефірі телеканалу 112, повідомлення про підозру Чаусу оголосять у четвер.

"Керівник САП Назар Холодницький зараз перебуває в закордонному відрядженні, а, за законом, тільки він повинен підписати підозру судді. Підозра вже готова, електронними засобами зв'язку відправлено Назарові Івановичу. Сподіваюся, що він у Латвії вичитає її і сьогодні після повернення о 20:00 підпише, і ми завтра вже повідомимо суддю процесуально, згідно з усією процедурою, про підозру", - зазначив він.

Потім САП попросить Верховний Суд України відправити клопотання у Верховну Раду про позбавлення Чауса суддівського імунітету.

"Наступним нашим кроком, після повідомлення про підозру, буде звернення до ВСУ, щоб саме голова ВСУ звернувся з клопотанням до ВР про позбавлення суддівського імунітету цього судді... До ВСУ ми звернемося негайно вже завтра, після повернення Холодницького з відрядження. Будемо клопотати, щоб голова ВСУ невідкладно звернувся до ВР, будемо звертатися до голови ВР, якщо буде така можливість, щоб зібрати позачергову сесію для вирішення саме цього питання. Ми розуміємо, що шансів мало, всі наші депутати люблять відпочивати, але все, що залежить від нас, ми виконаємо", - зазначив Кривенко.

За його словами, затримання Чауса - одна з перших операцій, проведена силами виключно НАБУ і САП.

"До нас надійшла інформація про те, що суддя Дніпровського районного суду вимагає хабар за ухвалення позитивного рішення у кримінальній справі, пов'язаній з незаконним обігом наркотичних засобів, від підозрюваної особи і його близьких родичів. Спочатку йшлося про суму 100 тис. доларів, але потім сума неправомірної вигоди збільшилася до 150 тис. доларів. Учора після передачі грошових коштів, після прийняття рішення у справі, яке підтвердило, що дійсно суддя мав намір звільнити особу від покарання, застосувавши ст. 75 КК України, так зване "умовне покарання", детективами НАБУ спільно з прокурорами САП був проведений обшук, за результатами якого виявлено грошові кошти: частину - в автомобілі судді, частину - у схованці", - розповів заступник голови САП.

За словами Кривенка, обшук було завершено о другій годині ночі. Затримати Чауса НАБУ не мало права через його імунітет як судді.

Нагадаємо, суддя Чаус відомий тим, що ухвалив рішення про скасування розшуку Юрія Іванющенка. Також він вів справу Геннадія Корбана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram