ГоловнаПолітика

Мін'юст надіслав РФ повторний запит на екстрадицію Карпюка і Клиха

Усього було направлено близько десяти запитів щодо екстрадиції українських політв'язнів.

Мін'юст надіслав РФ повторний запит на екстрадицію Карпюка і Клиха
Наталья Севостьянова
Фото: minjust.gov.ua

Україна направила Росії повторний запит про екстрадицію політв'язнів Станіслава Клиха та Миколи Карпюка.

Про це перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова повідомила в ефірі телеканалу "112 Україна".

За словами Севостьянової, всього Росії щодо екстрадиції українських політв'язнів було направлено близько десяти запитів.

"На сьогодні близько десяти (запитів, - ред.). Ми і стосовно Савченко починали цей процес, але, на щастя, процедура проходила на дипломатичному рівні, за участю президента, тому питання вирішилося швидше. Адже РФ вибірково підходить до того, які норми виконувати", - заявила вона.

Заступник міністра зазначила, що наразі можна лише сподіватися на взаємний діалог.

"І це скоріше політико-правовий механізм, ніж Конвенція про повернення для відбування покарання", - додала Севостьянова.

Як повідомляли, в червні Міністерство юстиції направило російській стороні запит про видачу українця Станіслава Клиха, якого суд Чечні засудив до 20 років в'язниці, на виконання Конвенції про передачу засуджених осіб.

16 червня Україна направила Росії запит про видачу Миколи Карпюка, якого засуджено в Росії у цій самій справі.

Нагадаємо, 26 травня Верховний суд Чечні засудив українців Карпюка і Клиха до 22,5 року і 20 років в'язниці відповідно. Карпюка заарештували в березні 2014 року, Клиха - в серпні 2014-го.

Слідком РФ заявив, що Карпюк разом із нині покійним Олександром Музичком керував "бандою "Вікінг", яка нібито здійснювала злочини в Чечні в 1990-х роках. У СК Росії кажуть, що членами "Вікінга" також були колишній лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Клих і інші українці. Проти Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофєєв. Він також заявив, що в Чечні воював колишній український прем'єр Арсеній Яценюк.

При цьому присяжні на суді визнали Клиха таким, хто "заслуговує поблажливості за звинуваченням в участі в банді і вбивствах". Натомість Карпюк, на їхню думку, поблажливості не заслуговує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram