ГоловнаПолітика

У ГПУ достатньо доказів для екстрадиції Онищенка з Британії, - правозахисниця

Це суто економічний злочин.

У ГПУ достатньо доказів для екстрадиції Онищенка з Британії, - правозахисниця

На цей момент у Генпрокуратури достатньо доказової бази для екстрадиції народного депутата Олександра Онищенка, якому інкримінують корупційні зловживання під час реалізації газу, і який зараз перебуває у Великобританії.

Про це член правління Центру протидії корупції Олександра Устинова заявила в ефірі Громадського.

"Стосовно Онищенка велика доказова база, яка показує, що це суто економічний злочин. Є 12 осіб - фігурантів цієї справи. Тож, якщо захотіти, то Онищенка можна спокійно екстрадувати", - сказала вона.

За словами правозахисниці, питанням екстрадиції займатиметься винятково ГПУ на чолі з Юрієм Луценком, оскільки повноваження Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закінчуються на етапі оголошення в міжнародний розшук.

Нагадаємо, НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура 22 червня викрили організаторів схеми з розкрадання коштів під час видобування і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність із ПАТ "Укргазвидобування", в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

5 липня Верховна Рада дозволила затримання і арешт народного депутата Онищенка - головного фігуранта "газової" схеми. 27 липня генеральний прокурор Юрій Луценко підписав повідомлення про підозру Онищенку.

Тим часом, користуючись депутатською недоторканністю, Онищенко покинув Україну. 29 липня він заявив, що перебуває в Лондоні, оформляє дозвіл на проживання і просить політичного притулку у влади Великобританії.

2 серпня він не з'явився на перший допит. У НАБУ. заявили, що в разі повторної неявки щодо нього буде запущено процедуру оголошення в розшук.

5 серпня Онищенко знову не з'явився на допит у НАБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram