ГоловнаПолітика

Екс-нардепа Шепелева випустили з російського СІЗО (оновлено)

Шепелев погодився співпрацювати з російським слідством

Екс-нардепа Шепелева випустили з російського СІЗО (оновлено)
Александр Шепелев
Фото: prokuratura.org.ua

Колишній депутат Верховної Ради Олександр Шепелев, якого затримали в Росії в березні 2015 року, вийшов із СІЗО.

Про це заявив екс-голова пенітенціарної служби Сергій Старенький на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Шепелева звільнили з російського СІЗО! Через бездіяльність Генпрокуратури та Мін'юсту у справі його екстрадиції в Україну. А воно їм треба? Ще повернеться і розповість, хто дійсно організував його втечу з київського СІЗО 2 роки тому... За моєю неофіційною оперативною інформацією, звільнення коштувало Шепелеву 10 млн доларів", - написав Старенький.

Інших подробиць він не повідомив.

Разом із тим, за інформацією джерела "Українських новин", Шепелев погодився співпрацювати зі слідством у Росії й дав свідчення про кількох українських політиків в обмін на своє звільнення.

"Днями нам стало відомо, що Шепелев пішов на угоду з російським слідством, давши свідчення щодо кількох українських політиків: Тимошенко й інших. У відповідь його звільнили з-під варти", - розповіло джерело.

Інше джерело повідомило, що близько 10 днів тому Україна отримала відмову Росії на екстрадицію Шепелева, пояснивши, що така видача ставить під загрозу російські національні інтереси.

Нагадаємо, Шепелкв був народним депутатом п'ятого і шостого скликань. Обирався за списком "Батьківщини", але у 2010 році перейшов у парламентську фракцію Партії регіонів.

Шепелева звинувачують у розкраданні коштів Родовід Банку на суму понад 220 млн грн, а також в участі спільно з бізнесменом Павлом Борульком в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315,3 млн грн в березні-травні 2009 року.

Крім того, його підозрюють в організації замаху на заступника голови правління банку "Союз" Сергія Дядечка, який проходив свідком у справі про розкрадання бюджетних коштів Родовід Банку. Також його підозрюють в організації вбивства екс-власника Автокразбанку Сергія Кириченка у ніч з 14 на 15 січня 2003 року.

У липні 2013 року Шепелева затримали в Угорщині. Його екстрадували в Україну в березні 2014 року, однак 6 липня Шепелев утік з лікарні, куди його перевели із СІЗО.

У березні 2015 року на підставі міжнародного ордера Інтерполу Шепелева затримали російські правоохоронці в підмосковному селищі Горки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram