ГоловнаПолітика

Стали відомі підсумки чергового раунду переговорів у Мінську

З'явився невеликий прогрес у питанні звільнення заручників

Стали відомі підсумки чергового раунду переговорів у Мінську
Здание гостиницы в Минске, где собираются переговорщики
Фото: solydarnist.org

Зустріч контактної групи зі врегулювання ситуації на Донбасі, що відбулася в середу, не принесла прориву.

Про підсумки зустрічі повідомила прес-секретар Леоніда Кучми (уповноважений від України на переговорах) Дарина Оліфер у фейсбуці.

За її словами, головною темою переговорів залишалося забезпечення безпеки. На думку українсько боку, основна передумова до врегулювання ситуації з безпекою - це повернення Україні контролю над українсько-російським державним кордоном.

Певний прогрес з'явився в питанні звільнення заручників.

"З великими труднощами ми продовжуємо роботу зі звільнення заручників. Представники ОРДЛО довгий час не давали інформації про місцезнаходження багатьох наших людей. Раніше вони стверджували, що у них перебуває тільки 21 людина. Сьогодні представники ОРДЛО визнали, що в заручниках на не підконтрольній Україні частині Донбасу перебувають 45 осіб. В цілому ми вимагаємо звільнення 107 незаконно утримуваних осіб. Також ми наполягаємо на всебічній участі Міжнародного Комітету Червоного Хреста у процесі звільнення людей, - мова йде і про допуск експертів МКЧХ до заручників, і про виявлення їхнього місцезнаходження", - написала Оліфер.

Україна вкотре порушила питання відкриття КПВВ в Золотому.

"Представники ОБСЄ підтверджують: немає причин, щоб не відкривати цей пункт пропуску, такий необхідний жителям Луганської області. На жаль, представники ОРЛО так і не надали чітких пояснень щодо причин, з яких вони блокують відкриття такого КПВВ", - зазначила прес-секретар Кучми.

Україна також висловила стурбованість випадками агресії стосовно співробітників СММ ОБСЄ, які відбуваються на не підконтрольній Україні частині Донбасу.

Нагадаємо, в середу учасники підгрупи з безпеки контактної групи зі врегулювання ситуації в Україні не досягнули компромісу в питанні розведення сил від лінії зіткнення в Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram