ГоловнаПолітика

Заяви Трампа - це тест для українських політиків, - Лубківський

"Слідом за Яценюком повинні сказати й інші".

Заяви Трампа - це тест для українських політиків, - Лубківський
Даниил Лубкивский
Фото: facebook.com/danylo.lubkivsky

Заяви кандидата в президенти США Дональда Трампа щодо України є зразком популізму, який став однією з головних небезпек сучасного світу, вважає дипломатичний радник Арсенія Яценюка, колишній заступник міністра закордонних справ Данило Лубківський.

Так він прокоментував дискусію навколо нещодавніх висловлювань Трампа про окупацію Криму Росією.

"Ми сподіваємося на мудрість і інституційну силу Республіканської партії, яка завжди займала принципову позицію в міжнародних відносинах, відстоювала фундаментальні цінності вільного світу, протидіяла агресорам і терористам. Віримо, що імпровізації Трампа будуть вгамовані консолідованою позицією республіканців. Адже ці заяви - порушення всіх можливих етичних, політичних і міжнародно-правових принципів, які відрізняють цивілізований демократичний світ від світу тоталітаризму й імперіалізму", - сказав Лубківський.

Він переконаний, що не можна нехтувати подібними заявами Трампа, оскільки сам факт їх проголошення є загрозливим у контексті російської агресії.

"Заяви Трампа небезпечні не тільки як словесні експерименти. Це - реальне підігравання російській агресії і пропаганді. Це - заохочення Кремля, сигнал про безкарність, який на руку не тільки Путіну, але і масі інших супротивників цивілізованого світового порядку", - зазначив Лубківський.

На його думку, риторика Трампа є "випробуванням на здатність українських політиків займати консолідовану позицію і протистояти популістам".

"Для України ситуація із заявами Трампа - це також тест.

По-перше, це приклад того, до чого можуть призвести популізм і некомпетентність. По-друге, це - перевірка, наскільки виразна і консолідована позиція українського політикуму, коли порушуються права України, цінності суверенітету, свободи і безпеки. Повинен сказати, що Арсеній Яценюк став єдиним політичним лідером, який відразу відреагував на цю ситуацію. Цю ж позицію підтримали Арсен Аваков, колишня міністр фінансів Наталія Яресько. Інших діячів держави і політичних сил це повинно підштовхнути до одного простого і важливого висновку: не можна ховати голову в пісок, коли йдеться про виклики національній безпеці, нашої державності або територіальної цілісності, незалежно від того, хто є автором таких претензій", - сказав Лубківський.

Нагадаємо, в одній зі своїх промов Трамп не відкинув визнання Криму російським у разі обрання його президентом США. Пізніше він спробував виправдатися за свої слова і заявив, що його неправильно зрозуміли, і при його президентстві "Путін не зайде в Україну".

Однак, на думку Трампа, спроби повернути Крим Україні можуть спровокувати Третю світову війну.

Екс-прем'єр Яценюк, коментуючи заяви Трампа, зазначив, що той таким чином "кидає виклик цінностям вільного світу" і заявив, що США "заслуговують мудрішого президента".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram