ГоловнаПолітика

Генпрокуратура призначила розслідування дій НАБУ і судді у справі ОПЗ

Прокуратура відреагувала на скарги захисника одного з підозрюваних.

Генпрокуратура призначила розслідування дій НАБУ і судді у справі ОПЗ
Фото: www.segodnya.ua

Генеральна прокуратура України призначила розслідування дій Національного антикорупційного бюро та судді Андрія Макухи у справі ПАТ "Одеський припортовий завод". Про це повідомив у фейсбуці адвокат Ігор Черезов, захисник голови наглядової ради ОПЗ Сергія Переломи.

"Розглянувши за дорученням генпрокурора Юрія Луценка моє повідомлення про кримінальні правопорушення, вчинені НАБУ і суддею Солом'янського районного суду, Головне слідче управління Генпрокуратури призначило досудове розслідування відповідних фактів правопорушень.

Зараз до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію про три провадження: №42016000000001902 за фактом зловживання посадовими особами НАБУ своїм службовим становищем (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України); №42016000000001903 за фактом можливого втручання в роботу судді посадових осіб НАБУ (ч. 2 ст. 376 КК); №42016000000001904 за фактом винесення свідомо неправочинного рішення суддею Солом'янського райсуду Андрієм Макухою при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу Сергію Переломі (ч. 1 ст. 375 КК). Матеріали проваджень скеровано прокурору Києва для проведення досудового розслідування", - зазначив Черезов.

На його думку, суддя Макуха ухвалював незаконні рішення у справі ОПЗ під тиском співробітників Національного антикорупційного бюро.

"НАБУ, як в епоху Януковича, користується послугами судді-маріонетки. Він підвішений на "гачок" через кримінальну справу, відкриту проти нього самим Бюро. Цей суддя під тиском НАБУ приймає - і не вперше у своїй сумнівній кар'єрі - свідомо неправочинні рішення. Зокрема призначаючи арешт Сергію Переломі без правових підстав. Це неприйнятно в сьогоднішній, новій Україні", - підкреслив адвокат.

Коментуючи відповідні дії працівників НАБУ і судді Макухи, він назвав їх незаконними і скандальними.

"Занадто яскравими були факти цих правопорушень, щоб їх не помітила прокуратура. Занадто гучним був громадський резонанс навколо них, щоб прокуратура цього не почула. Велику роль у відкритті цих проваджень (які назріли і перезріли) зіграла солідарна позиція адвокатської спільноти України. Ми не будемо миритися з правовим "бєзпрєдєлом" з боку НАБУ і суддів Солом'янського суду. І я, і вся адвокатська спільнота будемо дуже пильно стежити за перебігом цього розслідування. Беззаконня має бути покаране, навіть якщо воно прикрите мантіями і мундирами", вважає захисник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram