ГоловнаПолітика

Учасники хресної ходи дісталися до Києва (оновлено)

Православні відмовилися проїхати останні кілометри до столиці в автобусах.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що у зв'язку з виявленням гранат на маршруті хресної ходи Нацполіція і Нацгвардія заблокували ходу вулицями Києва.

"У нинішній ситуації я як Міністр внутрішніх справ не керуюся категоріями релігійних ритуалів, а керуюся категоріями пріоритету громадської безпеки. Саме тому, сьогодні, отримавши відповідну інформацію, в порядку запобігання можливим терористичним загрозам і провокаціям навколо хресної ходи православної церкви (мп), мною були дані вказівки втрутитися в порядок анонсованої організаторами ходи по місту Києву. Виявлені вранці муляжі мін і реальні бойові закладки з гранатами - за запланованим маршрутом руху - не залишили у нас сумнівів у реальності загроз і провокацій. Силами Нацполіції і Нацгвардії МВС заблокувало ходу вулицями Києва. Безпека громадян вища за релігійні ритуали", - написав він у фейсбуці.

Оновлення. Як повідомляють кореспонденти LB.ua, західна частина ходи, яка йде Житомирською трасою, зараз заблокована поліцією біля села Дмитрівка.

За кілька кілометрів на схід, ближче до Києва, стоїть табір націоналістичної організації Миколи Коханівського, який облаштували на вихідних.

Східна частина вийшла близько 12:30 із села під Борисполем, де митрополит Онуфрій провів літургію. Після літургії він їм розповів про те, що, можливо, з Гори учасників хресної ходи повезуть у Київ в автобусах. Дуже багато охорони, поліції, люди налаштовані спокійно.

Оновлення 14:45. На житомирську трасу приїхала начальник Національної поліції Хатія Деканоїдзе.

Фото: Александр Рудоманов

Вона запропонувала учасникам хресної ходи поїхати в Київ автобусами, тому що так безпечніше (так ніхто не забреде в траву, де може бути вибуховий пристрій, - LB.ua). Якщо вони захочуть йти пішки - то муситимуть чекати, поки перевірять і знешкодять усю трасу.

На місці також близький до керівництва МВС нардеп Антон Геращенко. Він провів переговори з архімандритом Філаретом Єгоровим, який координує проходження хресної ходи Київською областю.

Фото: Олександр Рудоманов

Оновлення 15:30. Учасники хресної ходи, яких вранці заблокували на Житомирській трасі, відмовилися від пропозиції Національної поліції доїхати до Києва в автобусах. Як повідомляє кореспондент LB.ua, вони заявили поліцейським, що пройшли занадто багато кілометрів. Вони вишикувалися в колону і підійшли до правоохоронців, але ті їх не пускають.

Тим часом інша частина ходи, яка йде з боку Борисполя, зараз перебуває в селі Велика Олександрівка.

Оновлення 15:50. Близько 15:45 православні на Житомирській трасі вирішили йти в обхід поліцейських автобусів, які перекрили їм рух. Однак після цього автобуси роз'їхалися, і учасники ходи пішли трасою.

Оновлення 16:25. У сусідньому з Дмитрівкою селі Капітанівка колону зустріли 500 осіб із Києва, які прибули транспортом. Вони з'єдналися і далі йдуть разом у столицю.

Оновлення 16:35. Біля Капітонівки хід знову зупинила поліція. Кажуть, що розміновують трасу. У бік Києва працює тільки одна смуга, інші перекрито.

До "східного" крила ходи, яке зараз на околицях Борисполя, тим часом приїхали чотири людини від "Автомайдану". Вони привезли з собою намальовану ікону з Володимиром Путіним. Одна з учасниць хресного ходу попросила сховати подалі ікону, але "автомайданівці" сказали, що вони мають право. Тоді ця жінка спробувала вихопити зображення з Путіним і надірвала його. "Автомайдан" у відповідь зажадав скласти протокол на жінку.

Оновлення 16:50. Міліція перевірила частину дороги і дозволила колоні православних іти далі.

Оновлення 17.20. Колону знову зупинили, перевіряють наступну частину шляху.

Оновлення 17.40. Сапери виявили ще один вибуховий пакет під мостом на трасі. Незважаючи на це і вмовляння поліції почекати, паломники пішли далі.

Оновлення 18.10. Учасники хресної ходи звернули з Житомирської траси близько Гореничів через те, що поліція не давала їм пройти. За попередньою інформацією, вони попрямували в населений пункт Стоянка.

Колона, яка прийшла зі Східної України, провела багато часу в церкві в селі Велика Олександрівка. Звідти вони вирішили їхати до Києва на транспорті - щоб відпочити і уникнути провокацій. Поки вони були в Великій Олександрівці, до них приїхала чверть людей, які назвалися активістами київського Автомайдану. З собою у них була ікона з Путіним. Одна з учасниць хресної ходи попросила прибрати її, активістка з Путіним відмовилася, зав'язалася перепалка.

Оновлення 19.30. Колону, яка звернула з Житомирської траси, очікують в Ірпені. 

Оновлення 20.20. Колона пройшла через Ірпінь і рухається далі на Київ. 

Оновлення 21.54. Колона дісталася до Києва.

Нагадаємо, сьогодні близько 6:00 у чергову частину столичної поліції надійшли два анонімні повідомлення про те, що на маршруті хресної ходи, а саме у Святошинському районі і в напрямку міста Бориспіль, закладено вибухівку. На місце виїхали фахівці.

Хресна хода почалася 3 липня на сході України зі Святогірської лаври, а 9 липня - на заході країни з Почаївської лаври. 26 липня, напередодні святкування дня Хрещення Руси-України, учасники повинні прибути до Києва. Вони планують зустрітися на Володимирській гірці і разом пройти до Києво-Печерської лаври, де заплановано урочисте богослужіння.

Спікер ВР Андрій Парубій заявив, що хресну ходу на Київ організував Кремль для дестабілізації ситуації в країні. Правоохоронці пообіцяли не допустити сутичок, а генпрокурор Юрій Луценко заявив, що всі паломники муситимуть пройти перевірку на металодетекторі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram