ГоловнаПолітика

Насалик пояснив відео з бойовиком "ДНР"

Запис зроблено півтора року тому.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик виклав обставини появи відео, на якому він спілкується з одним із командирів "ДНР".

Відео показав напередодні телеканал "1+1" з коментарями про те, що Насалик домовляється про постачання вугілля.

Насалик в ефірі телеканалу NewsOne у вівторок повідомив, що цьому відео вже півтора року.

"Ці події відбувалися в лютому 2015 року, коли я був депутатом Верховної Ради, став депутатом Верховної Ради, ще коли був мером Калуша", - сказав він.

Насалик нагадав, що тоді були бої в Дебальцевому і впали перекриття в Донецькому аеропорту.

"В один з лютневих вечорів мені зателефонувала мама Станіслава Стовбана, нашого кіборга, який проживає в Калуші, і каже: "Ігоре Степановичу, зробіть щось, мій син потрапив у полон", - розповів міністр.

За словами Насалика, волонтери повідомили, що ймовірність витягнути "кіборга" нульова.

"Тоді було прийнято мною рішення, що я поїду сам. Звичайно, потрібно було придумати, під яким соусом це зробити. Ми поїхали як журналісти, щоб вивчати соціально-економічну ситуацію в "ДНР". Саме журналісти Калуського телебачення", - сказав він.

Насалик повідомив, що з ним поїхала дівчина-оператор. Вони взяли перепустки в СБУ і поїхали в Донецьк, де оселилися в готелі для журналістів. Однак, за словами Насалика, потрапити до полонених було неможливо.

"І тому після одного з брифінгів, які відбулися в "ДНР", ми підійшли до позивного "Ташкент" і взяли в нього інтерв'ю. Але основне завдання в нас було, щоб нам дали дозвіл зняти полонених. Такий дозвіл ми отримали", - зазначив він.

"Перше, куди ми заїхали, - це була лікарня імені Калініна, це такий військовий госпіталь, і саме там ми потрапили в блок, де перебували наші полонені. І вже в другій палаті, куди ми зайшли, ми знайшли Стаса. Там лежали наші хлопці з аеропорту без рук і ніг. Нам вдалося сфотографувати і зняти всіх без винятку, дати їм медикаменти, ми мали їх зі собою, дати продукти. Але найголовніше, що ми зробили, - ми повідомили батьків, що вони живі, і вже наші служби знали про те, де вони перебувають", - розповів Насалик.

Також Насалик з'їздив в інше місце, де утримували п'ятьох полонених із 128-ї бригади, які після Дебальцевого потрапили в полон. Там само був підполковник Олег Кузьміних.

Потім Насалик побував у морзі, де зняв тіла більш ніж 30 осіб на мобільний телефон. Усі ці дані він передав спецслужбам і рідним військових.

Також він натякнув, що їздив у Донецьк як журналіст з іншої країни.

"Ми виїжджали - тому що інформація просочилася, що ми не зовсім журналісти і не зовсім з інших країн, - з території як полонені об'їзними шляхами. Усіх тих, кого ми зняли, нам удалося звільнити", - сказав Насалик.

За словами міністра, ця історія відома в Калуші, але піаритися на ній він не хотів. Насалик також заявив, що не вів переговорів про постачання вугілля під час поїздки в Донецьк.

NewsOne також зв'язався по телефону зі Станіславом Стовбаном. Той заявив, що на волі завдяки Насалику і що його звільнили через два дні після візиту політика в Донецьк.

Варто зазначити, що відео з'явилося напередодні виборів в окрузі в Івано-Франківській області, де за перемогу боролися брат Насалика і кандидат, близький до власника телеканалу "1+1" Ігоря Коломойського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram