ГоловнаПолітика

Ліхтенштейн розморозив 13 млн франків на рахунках судді Вищого госпсуду (оновлено)

Україна не надала доказів, що ці гроші мають незаконне походження.

Ліхтенштейн розморозив 13 млн франків на рахунках судді Вищого госпсуду (оновлено)
Артур Емельянов

Ліхтенштейн розморозив рахунки панамської фірми, бенефіціарами якої були суддя Вищого госпсуду України і його дружина. На них зберігається 13 млн франків (близько 330 млн гривень за нинішнім курсом).

Про це розповів "Німецькій хвилі" прокурор Ліхтенштейну Роберт Валльнер.

За даними видання, причиною розморожування стало те, що Україна не надала жодної інформації про можливе незаконне походження грошей.

Водночас Генеральна прокуратура України стверджує, що рішення судді про арешт рахунків у цій справі скасовано ухвалою Апеляційного суду Києва від 9 лютого. Домогтися арешту в суді нібито не вдалося через те, що Ліхтенштейн у відповідь на запит про правову допомогу не надав інформації, "яка дозволила б отримати документальні докази причетності судді і його дружини до неправомірної вигоди".

Оновлення. Начальник Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк підтвердив зняття арешту з рахунків. Він звинувачує в цьому Ліхтенштейн і українські суди.

"Така ситуація (зняття арештів) має дві складові: невиконання запитів про міжнародну правову допомогу ліхтенштейнською стороною і явно необґрунтовані рішення судів, які фактично сприяли зняттю арешту з цих коштів", - повідомляється на сайті ГПУ.

Горбатюк заявив, що його відомство намагалося отримати від Ліхтенштейну документи про відкриття рахунку та походження коштів. Запит у князівство був направлений у вересні 2015 року.

"Однак до теперішнього часу правоохоронні органи Ліхтенштейну так і не надали цих документів", - поскаржився він.

При цьому Горбатюк заперечує, що ГПУ не представила Ліхтенштейну доказів незаконності походження цих коштів.

"У клопотаннях української сторони були надані дані, що ні суддя, ні його дружина не мали таких доходів, йшлося про суму близько 300 млн грн, а також інші дані, які вказували на незаконність приналежності цих коштів цим особам за українським законодавством", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що Державна служба фінансового моніторингу України спільно з фінансовою розвідкою Ліхтенштейну арештували 13,1 млн швейцарських франків на рахунках судді Вищого господарського суду України.

Прес-служба Держфінмоніторингу повідомляла, що за часів президентства Віктора Януковича цей суддя обіймав посаду одного із заступників голови Вищого господарського суду України. Серед нинішніх суддів Вищого госпсуду, які раніше займали посаду заступника голови цього суду, є скандальний суддя Артур Ємельянов.

Суддя Господарського суду міста Києва Алла Пригунова звинувачувала Ємельянова у скуповуванні голосів у зв'язку з виборами навесні 2014 року керівництва Вищого господарського суду. У своїй декларації Ємельянов показав 12 квартир і два будинки, проте відповідати на запитання журналістів, звідки ця нерухомість у нього, відмовлявся. За даними журналіста Дмитра Гнапа, виходець із Донецька Ємельянов разом з екс-головою суду Віктором Татьковим за часів Віктора Януковича створював систему "донецького правосуддя" в київських судах.

Дружина Ємельянова Світлана була депутатом Донецької міськради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram