ГоловнаПолітика

Сенат США затвердив Йованович на посаді посла в Україні

Джеффрі Пайєтт завершує роботу в Україні.

Сенат США затвердив Йованович на посаді посла в Україні
Мари Йованович
Фото: armenia.usembassy.gov

Сенат Конгресу США в четвер увечері затвердив кандидатуру Марі Йованович на нового американського посла на Україні.

Це рішення було прийнято одностайно.

Засідання сенату стало останнім перед літніми парламентськими канікулами.

Сенат також затвердив призначення чинного голови американської дипломатичної місії в Києві Джеффрі Пайєтта послом у Греції.

Йованович народилася в Канаді, в сім'ї емігрантів із Росії. У дитинстві разом з батьками переїхала у США, де закінчила Принстонський університет і Пушкінський інститут. 1986 року Йованович вступила на дипломатичну службу. Працювала в дипломатичних представництвах США в Могадишо (Сомалі), Лондоні (Великобританія), Москві (Росія) і Оттаві (Канада).

Із серпня 2001 року по червень 2004 року Йованович працювала заступником американського посла і тимчасовим повіреним США в Україні. У 2002 році вона першою заговорила про порушення Україною санкцій проти Іраку через продаж Саддаму Хусейну партії радіолокаційних систем "Кольчуга".

Після України Йованович деякий час займала посаду старшого радника заступника державного секретаря США з політичних питань, після чого у 2005 році вирушила послом у Киргизстан. 2008 року її перевели на посаду посла США у Вірменії, де вона пробула до літа 2011 року. Йованович працювала заступником керівника Бюро у справах Європи і Євразії Державного департаменту США з 2011 по 2012 рік, а потім першим заступником у 2012-2013 роках. З 2013-го по 2014 рік вона була заступником директора школи ім. Ейзенхауера при Національному оборонному університеті США. Зараз Йованович працює деканом факультету іноземних мов Інституту дипломатичної служби при Державному департаменті США.

Йованович володіє російською мовою.

Нинішній посол Джеффрі Пайєтт продовжить роботу в Греції після трьох років в Україні. Він виконував обов'язки представника США в Києві із серпня 2013 року, а був призначений наприкінці липня. Попередні посли також у середньому перебували на посаді близько трьох років: Джон Теффт - із грудня 2009 року до липня 2013-го, Вільям Тейлор - із червня 2006 року до травня 2009-го, Джон Гербст - із вересня 2003 року по травень 2006-го, Карлос Паскуаль - з жовтня 2000 року до травня 2003 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram