ГоловнаПолітика

Порошенко: ми зобов'язані дати кримським татарам право на самовизначення в Україні

Президент побував на прем'єрі фільму "Крим. Опір" у Києві.

Порошенко: ми зобов'язані дати кримським татарам право на самовизначення в Україні
Фото: Пресс-служба Порошенко

Президент Петро Порошенко відвідав прем'єрний показ документального фільму "Крим. Опір", який висвітлює хроніку окупації українського півострова Росією.

Про це повідомляє офіційний сайт президента.

Президент наголосив на необхідності внесення змін до 10 розділу Конституції України щодо надання права кримським татарам на самовизначення в складі суверенної України.

"Ми зобов'язані дати кримським татарам право на самовизначення в рамках єдиної української держави. Це те, що ми заборгували кримським татарам. Українська влада це повинна була зробити принаймні 20 років тому. І зараз ситуація була б зовсім іншою", - заявив президент.

Він також зазначив, що події 18 травня 1944 року, коли почалася депортація кримських татар, та лютий 2014-го, коли почалася окупація кримського півострова, об'єднує один організатор - Кремль.

Окремо Порошенко відзначив внесок українського режисера, кримчанина Олега Сенцова, який зараз перебуває в російській в'язниці.

"Важливо, щоб цей фільм подивилися не тільки в Україні, а по всьому світу. Це буде тверде нагадування того, що це справа не тільки України, а всього світу", - наголосив президент. Нагадаємо, Кабінет Міністрів пропонує заснувати День опору кримчан 26 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram