ГоловнаПолітика

ГПУ порушила справу стосовно газодобувної компанії Злочевського (оновлено)

"Еско-Північ" підозрюють в ухиленні від сплати податків

ГПУ порушила справу стосовно газодобувної компанії Злочевського (оновлено)
Фото: Макс Левин

Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив про порушення кримінальної справи щодо діяльності газодобувної компанії "Еско-Північ", пов'язаної з колишнім міністром екології та природних ресурсів Миколою Злочевським.

"Компанія "Еско-Північ", яку заснувала британська компанія Burisma, через низку фіктивних підприємств виводила свої прибутки у фіктивні витрати, таким чином ухиляючись від сплати податків на прибуток", - розповів він на брифінгу в четвер.

За останні два роки таким чином вона "заощадила" 1 млрд гривень.

Розслідування ведеться за статтями 205 і 212 Кримінального кодексу - фіктивне підприємництво і ухиляння від сплати податків.

Луценко підкреслив, що інші акціонери Burisma, крім Злочевського, до цієї схеми не причетні. За його словами, у слідчих претензії до директора "Еско-Північ" і його заступників. При цьому поки що жодних арештів у цій справі не проводили.

"Еско-Північ" входить у холдинг Burisma, де високі посади займають, зокрема, син віце-президента США Хантер Байден і екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський. Як повідомляється на сайті Burisma, "Еско-Північ" добуває близько 80% газу холдингу. Родовища компанії розташовані у Харківській області України на території Дніпро-Донецького басейну. У Burisma також входять Перша українська газонафтова компанія, "Парі" й "Алдеа".

Оновлення. Прес-служба Burisma випустила заяву, в якому просить Генпрокуратуру не блокувати її діяльність.

"Група завжди була відкритою у своїй роботі, тому в разі виявлення порушень і доведення їх правомірності в суді, Burisma гарантує виплату всіх необхідних донарахованих платежів... У рамках здійснення своєї діяльності компанія має десятки партнерів і підрядників: якщо в процесі слідства буде виявлені їх недобросовісні дії, Burisma заявляє про готовність сприяння у виявленні і доведенні до суду порушень", - наголошено в ньому.

Нагадаємо, Микола Злочевський обіймав посаду міністра екології з 2 липня 2010-го по 20 квітня 2012 року в уряді Миколи Азарова. На початку 2015 року Злочевського оголосили в розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram