ГоловнаПолітика

НАБУ передало в суд справу екс-нардепа Шпака, який украв із бюджету 114 млн гривень

Батько і син Шпаки розробили злочинну схему розкрадання державних коштів через "Украгролізинг".

НАБУ передало в суд справу екс-нардепа Шпака, який украв із бюджету 114 млн гривень
Василий Шпак

Антикорупційне бюро скерувало в суд звинувачення у справі колишнього депутата Василя Шпака, який через "Украгролізинг" украв з державного бюджету 114 млн грн.

Про це повідомив спеціалізований антикорупційний прокурор Назар Холодницький в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Сьогодні прокурори антикорупційної прокуратури затвердили обвинувальний акт за обвинуваченням батька і сина Шпака Василя Федоровича і Шпака Миколи Васильовича", - зазначив він.

"Це стара справа, яка давно і довго шуміла, а потім раптово стихло, але ми про неї пам'ятали. Василь Шпак, який протягом 2000-2002 років очолював НАК "Украгролізинг", був народним депутатом четвертого скликання, членом комітету Верховної Ради з питань бюджету і мав вплив на розподіл бюджетних коштів, у тому числі на бюджетне фінансування ПАТ НАК "Украгролізинг", - нагадав Холодницький.

За злочинною схемою, розробленою старшим Шпаком, "Украгролізинг", де директором на той час працював його син, мав укладати договори з підприємствами-виробниками сільгосппродукції на постачання обладнання за держкошти, однак такі операції мали бути фактично безтоварними.

Микола Шпак, використовуючи своє службове становище і зловживаючи ним, мав забезпечувати укладання таких договорів, перерахування коштів і подальше приховування злочину.

Встановлено, що матеріальний збиток державі склав 114 млн гривень.

"Батька і сина Шпаків звинувачують у розтраті і заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем групою осіб за попередньою змовою. У зазначених провадженнях нами накладено арешти на майно підозрюваних на суму близько 50 млн грн. Акт сьогодні був затверджений і направлений для розгляду в суд", - розповів Холодницький.

За інформацією прокуратури, у 2011-2012 роках між фермерським господарством і НАК "Украгролізинг", яку очолював Микола Шпак, було укладено договір про закупівлю техніки і обладнання на суму 110 млн гривень, з яких тільки 9 млн були витрачені за цільовим призначенням. Як з'ясувалося, фермерське господарство належало дружині Василя Шпака, а гроші були переказані на рахунки фіктивних підприємств, підконтрольних сім'ї.

Як повідомляють на сайті НАК "Украгролізинг", 2015 року компанія отримала чистий прибуток у розмірі 4 870 тис. гривень. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 23.03.2016 р. №228, визначено базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, який становить 75% від прибутку. Тож компанією були нараховані та сплачені 24 червня ц.р. до державного бюджету України дивіденди в розмірі 3 652 716 гривень.

Нагадаємо, Василь Шпак у 2007-2012 роках був депутатом Ради від фракції Блоку Литвина і Народної партії.

Миколу Шпака звільнили з посади голови правління "Украгролізингу" у вересні 2013 року.

У січні 2014 року в "Украгролізингу" виявили розтрату 360 млн гривень. Ревізія стосувалася періоду з 1 жовтня 2012 року по 1 жовтня 2013-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram