ГоловнаПолітика

Націоналісти погодилися почекати зі знесенням пам'ятника Щорсу

Коханівського влаштувала пропозиція київської влади.

"Добровольчий рух ОУН" відмовився від наміру знести пам'ятник Щорсу в Києві 30 червня.

Як повідомив журналістів голова організації Микола Коханівський, київська влада пообіцяла перенести пам'ятник Щорсу в запланований до створення музей тоталітарного мистецтва.

"Нас такий варіант влаштовує. Тому вони просили місяць, але я дав навіть більше - до 24 серпня, до Дня незалежності. Якщо до Дня незалежності не перенесуть, ми залишаємо за собою право діяти, як діяли завжди", - зазначив він.

Коханівський, який прийшов до пам'ятника разом зі своїми соратниками, повідомив, що прориватися до нього крізь заслін силовиків не буде

"Абсолютно зрозуміло, що ми не будемо штурмувати ці лави спецпризначенців, Нацгвардії, які зараз оточили пам'ятник Щорсу. Для нас прийнятно, якщо міська влада, діючи відповідно до закону про декомунізацію, сама кудись його прибере із центру міста", - сказав він.

Нагадаємо, в КМДА заявили, що пам'ятник Щорсу знесуть, тільки-но Мінкультури змінить його статус, і попросили дочекатися цивілізованого демонтажу. У міськадміністрації пообіцяли, що до 24 серпня пам'ятник приберуть із центру міста.

У березні мер Києва Віталій Кличко заявив, що пам'ятник Щорсу є пам'ятником монументального мистецтва національного значення і Експертна рада Департаменту містобудування та архітектури КМДА рекомендувала не зносити його як видатний твір монументального мистецтва.

Після цього Інститут національної пам'яті, який контролює виконання закону про декомунізацію, заявив, що демонтаж пам'ятника Щорсу передбачено законом і не є предметом обговорення.

Інститут нагадує, що Микола Щорс не тільки брав активну участь у бойових діях проти українських військ у 1918-1919 рр., а й обіймав посаду військового коменданта міста Києва (лютий 1918 р.) і несе відповідальність за військові злочини більшовиків проти цивільного населення української столиці. У підсумку більшовицький комбриг Щорс загинув 30 серпня 1919 року в боях саме з військом, яке боролося за незалежність України, додали там.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram