ГоловнаПолітика

Асоціація міст закликала Раду передати громадам надходження за адмінпослуги

"На місцях це сильно впливає на людей, які об'єдналися"

Асоціація міст закликала Раду передати громадам надходження за адмінпослуги
Фото: Макс Требухов

Асоціація міст України закликала Верховну Раду передати об'єднаним громадам надходження за адміністративні послуги, ухваливши законопроект №4386-д.

Про це на круглому столі "Парламентський порядок денний децентралізації" сказав Олександр Слобожан, перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України. Захід відбувся в Інституті Горшеніна в рамках інформаційного партнерства сайту LB.ua і Реанімаційного пакету реформ.

"Він [законопроект] здається дрібним у контексті великої реформи, але на місцях це сильно впливає на людей, які об'єдналися", - заявив Слобожан.

Він пояснив, що мета децентралізації - не просто об'єднатися і змінити вивіски, а забезпечити громадянам нову якість послуг, в тому числі адміністративних. У громадах створюються нові спеціалізовані центри, але отримувати гроші за надання послуг вони не можуть.

"Створено центри надання адміністративних послуг, але виникла парадоксальна ситуація, що зараз надходження за ці адміністративні послуги заблоковано. Спочатку Держказначейство заблокувало їхні рахунки в цих об'єднаних громадах. Потім з'явився лист Міністерства фінансів про направлення цих коштів до держбюджету. Уявіть собі ситуацію: ви створили центр, найняли співробітників, платите зарплату, громадяни отримують послугу, сплачують збір, а надходжень у вас немає", - розповів Слобожан.

Вирішити проблему на рівні Держказначейства і Мінфіну не вдалося, тому необхідне втручання Верховної Ради.

Нагадаємо, що волонтери замість держави впроваджують електронні послуги в регіонах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram