ГоловнаПолітика

Суд підвищив суму застави для фігуранта "газової справи" Рябошапки

Він зможе вийти під заставу 100 млн гривень.

Суд підвищив суму застави для фігуранта "газової справи" Рябошапки
Фото: Макс Левин

Апеляційний суд Києва підвищив до 100 млн гривень суму застави для Олега Рябошапки - фігуранта кримінальної справи про розкрадання газу, видобутого в рамках договорів спільної діяльності з "Укргазвидобуванням".

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Раніше Рябошапці було обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 днів із можливістю внесення застави в розмірі 1,5 млн грн. Заставу було внесено, і Рябошапка вийшов на волю. Його затримали на виході із СІЗО і заарештували повторно, вже в іншій справі.

Спочатку Рябошапку затримали за підозрою в причетності до розкрадання газу за схемою спільної діяльності з ПАТ "Укргазвидобування" (ст. 191 і ст. 255 Кримінального кодексу), але коли він виплатив заставу і вийшов на волю, йому було пред'явлено підозру у відмиванні грошей (ст. 209 Кримінального кодексу).

Паралельно прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оскаржили рішення про призначення низької застави в першій справі.

Нагадаємо, 15 червня директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник повідомив, що в рамках розслідування зловживань під час реалізації газу, видобутого у спільній діяльності з ПАТ "Укргазвидобування", в якому фігурує народний депутат Олександр Онищенко, встановлено склад злочинної групи. Наразі затримано 11 із 20 учасників організації.

Під час попереднього розслідування встановлено, що протягом січня 2013-го - січня 2016-го компанії "Карпатнадраінвест", "Надра Геоцентр", "Хас", у яких були укладені договори про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням", продавали видобутий газ за заниженою вартістю (по 2,64 тис. грн за тисячу кубометрів при ринковій вартості 7,06 тис. грн) на товарних біржах "Центр" і "Львівська універсальна". Покупцями виступали кілька пов'язаних ТОВ, які потім реалізовували його підприємствам реального сектору економіки вже за справжньою ціною з невеликою знижкою - 6,9 тис. грн.

У центрі цієї схеми, на думку слідчих, стоїть нардеп Олександр Онищенко. ГПУ подала до Верховної Ради подання про зняття недоторканності з депутата, однак парламент поки що не розглянув його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram