ГоловнаПолітика

Нідерланди зажадали від ЄС юридично зобов'язувальне рішення про УА з Україною

Одним з виходів із ситуації може стати декларація лідерів ЄС

Нідерланди зажадали від ЄС юридично зобов'язувальне рішення про УА з Україною
Марк Рютте
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте попросив лідерів Європейського Союзу надати "юридично зобов'язувальні" гарантії, що побоювання його країни щодо Угоди про асоціацію ЄС і України буде враховано.

Про це він заявив після саміту лідерів ЄС у Брюсселі у вівторок, інформує Reuters.

"Нам потрібне юридично зобов'язувальне рішення, яке вирішить всі суперечки в Нідерландах, що призвели до референдуму", - сказав Рютте.

"У якій воно буде формі, я поки що не знаю. Можливо, ми змінимо текст або ж знайдемо таке рішення, яке не потребуватиме змін у тексті Угоди про асоціацію. Я ще не знаю", - пояснив прем'єр-міністр.

"Якщо я не зможу домогтися цього, ми не будемо підписувати документ", - додав Рютте.

Одним з виходів із ситуації може стати декларація, підписана лідерами ЄС, про те, що УА з Україною не дає "ніяких підстав" для членства в Євросоюзі, повідомили два дипломати Reuters після переговорів.

Від уряду Нідерландів очікували більш докладних пропозицій щодо УА до саміту ЄС. Лідери Євросоюзу повернуться до цього питання восени.

Нідерланди - єдина держава - член Євросоюзу, яка не ратифікувала Угоду про асоціацію України і ЄС. У квітні цього року в країні відбувся референдум, за підсумками якого 61% голландців виступили проти ратифікації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram