ГоловнаПолітика

Фігуранта "газової справи" Олега Рябошапку заарештовано за новою підозрою

Заставу встановлено в розмірі 200 млн гривень, а не 1,5 млн, як раніше.

Фігуранта "газової справи" Олега Рябошапку заарештовано за новою підозрою
Фото: yourlawyer.in.ua

Фігуранта "газової справи" Олега Рябошапку, якого 22 червня випущено під заставу 1,5 млн гривень, знову заарештовано, але вже за новою підозрою.

Як повідомляє 112 канал, Солом'янський районний суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 діб з правом внесення застави в розмірі 100 млн грн.

Спочатку Рябошапку затримали за підозрою в причетності до розкрадання газу за схемою спільної діяльності з ПАТ "Укргазвидобування" (ст.191 і ст.255 Кримінального кодексу), але коли він виплатив заставу і вийшов на свободу, йому було пред'явлено підозру у відмиванні грошей (ст.209 Кримінального кодексу).

Паралельно прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оскаржили рішення про призначення низької застави в першій справі. Вони вимагають підвищити її розмір до 250 млн гривень. Апеляція буде розглядатися 29 червня.

Рішення щодо іншого фігуранта "газової справи" Валерія Посного, який разом з Рябошапкою виплатив заставу, але його повторно затримано на виході зі СІЗО, поки що не винесено.

Нагадаємо, 15 червня директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник повідомив, що в рамках розслідування зловживань при реалізації газу, видобутого при спільній діяльності з ПАТ "Укргазвидобування", в якому фігурує народний депутат Олександр Онищенко, встановлено склад злочинної групи. 10 з 20 учасників організації затримано і пізніше заарештовано.

Під час попереднього розслідування встановлено, що протягом січня 2013 - січня 2016 років компанії "Карпатнадраінвест", "Надра Геоцентр", "Хас", у яких були укладені договори про спільну діяльність з "Укргазвидобування", продавали видобутий газ за заниженою вартістю (за 2,64 тис. грн за тисячу кубометрів при ринковій вартості 7,06 тис. грн) на товарних біржах "Центр" і "Львівська універсальна". Покупцями були низка пов'язаних ТОВ-шек, які потім реалізовували його підприємствам реального сектора економіки вже за справжньою ціною з невеликою знижкою - 6,9 тис. грн.

У центрі цієї схеми, на думку слідчих, є нардеп Олександр Онищенко. ГПУ подала до Верховної Ради подання про зняття недоторканності з депутата, однак парламент поки що його не розглянув.

Сума збитків, завданих державі, оцінюється в 3 млрд гривень (більш як 1,3 несплаченої ренти і більш як 1,6 млрд гривень незаконних доходів від перепродажу газу через фіктивні підприємства).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram