ГоловнаПолітика

Десятки тисяч вугільників, хіміків і металургів позбавили пільгової пенсії

Кабмін скоротив перелік професій з пільгами

Десятки тисяч вугільників, хіміків і металургів позбавили пільгової пенсії
Фото: www.dtek.com

Уряд значно скоротив список професій із правом пільгової пенсії.

Відповідні зміни до постанови про затвердження списку виробництв, робіт, професій, посад, зайнятість у яких дає право на пенсію на пільгових умовах, Кабмін ухвалив на засіданні в п'ятницю.

Міністр соціальної політики Андрій Рева, представляючи проект постанови, підкреслив, що його розроблено на виконання раніше досягнутих домовленостей з Міжнародним валютним фондом, які поки що не виконано.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман перервав Реву, коли той спробував розкритикувати домовленості з МВФ попередніх урядів, підкресливши, що домовленості треба виконувати.

Водночас голова Федерації профспілок Григорій Осовий заявив, що постанова Кабміну виключає 110 професій зі списку пільгових у вугільній промисловості, що торкнеться близько 10 тис. працівників, у металургії - 100 професій, що торкнеться 30 тис. працівників, у хімічній промисловості - 82 професії, що торкнеться 8 тис. працівників.

У свою чергу, Рева зазначив, що список шкідливих професій слід оптимізувати, оскільки в ньому є або застарілі професії, або адміністративні посади, наприклад, директор шахти.

Гройсман запропонував профільним міністерствам спільно з профспілками і роботодавцями доопрацювати списки професій для пенсій на пільгових умовах і, за потреби, відкоригувати постанову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram