ГоловнаПолітика

НАБУ повідомило про підозру двох фігурантів "справи Онищенка" Постного і Рябошапку

Триває досудове розслідування.

НАБУ повідомило про підозру двох фігурантів "справи Онищенка" Постного і Рябошапку
Фото: delfi.ua

Антикорупційне бюро повідомило про підозру двох фігурантів так званої "справи Онищенка" про розкрадання коштів при продажу газу внутрішнього видобутку - Валерія Постного і Олега Рябошапку.

Про це повідомляють на офіційному сайті НАБУ.

"Співорганізаторам корупційної схеми з розкрадання газу, видобутого в рамках договорів про спільну діяльність з ВАТ "Укргазвидобування", В. Постного і О. Рябошапку повідомлено про підозру за ст. 209 Кримінального кодексу (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом)", - ідеться в повідомленні.

Зараз детективи НАБУ готують подання до суду про обрання щодо цих осіб запобіжного заходу.

Триває досудове розслідування.

Нагадаємо, 15 червня директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що в рамках розслідування зловживань при реалізації газу, видобутого під час спільної діяльності з ПАТ "Укргазвидобування", в якому фігурує народний депутат Олександр Онищенко, встановлено склад злочинної групи. 10 з 20 учасників організації затримали і пізніше заарештували.

Під час попереднього розслідування встановлено, що протягом січня 2013-го - січня 2016 років компанії "Карпатнадраінвест", "Надра Геоцентр", "Хас", у яких були укладені договори про спільну діяльність з "Укргазвидобування", продавали видобутий газ за заниженою вартістю (по 2,64 тис. грн за тисячу кубометрів при ринковій вартості 7,06 тис. грн) на товарних біржах "Центр" і "Львівська універсальна". Покупцями виступали низка пов'язаних ТОВ, які потім реалізовували його підприємствам реального сектора економіки вже за справжньою ціною з невеликою знижкою - 6,9 тис. грн.

У центрі цієї схеми, на думку слідчих, стояв нардеп Олександр Онищенко. ГПУ подала до Верховної Ради подання про скасування недоторканності депутата, однак парламент поки його не розглянув.

Суму збитків, завданих державі, оцінюють у 3 млрд гривень (більш ніж 1,3 несплаченої ренти і більш ніж 1,6 млрд гривень незаконних доходів від перепродажу газу через фіктивні підприємства).

Постний і Рябошапка, двоє з 10 затриманих у цій справі, в середу вийшли з Лук'янівського слідчого ізолятора під заставу. Прямо біля виходу з СІЗО їх затримали співробітники НАБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram