ГоловнаПолітика

Двоє фігурантів "справи Онищенка" вийшли під заставу (оновлено)

Їх відразу ж затримали співробітники НАБУ.

Двоє фігурантів "справи Онищенка" вийшли під заставу (оновлено)
Фото: Макс Требухов

З Лук'янівського СІЗО в середу вийшли двоє фігурантів так званої "справи Онищенка" - про розкрадання коштів під час продажу газу внутрішнього видобутку.

"З Лук'янівського СІЗО вийшли двоє з десяти заарештованих у справі про газові схеми, яку веде НАБУ, це Валерій Посний та Олег Рябошапка. За словами адвокатів, за них було внесено заставу, розмір застави 1,5 млн грн. Можливості поспілкуватися з чоловіками в журналістів і їхніх адвокатів не було, тому що біля СІЗО на них чекали співробітники НАБУ. Вони посадили їх у машину і відвезли в невідомому напрямку. Від коментарів співробітники НАБУ відмовилися", - повідомляє телеканал 112.

Оновлено. Як зазначено на сайті НАБУ, Постний і Рябошапка затримані за підозрою в скоєнні злочину, передбаченого ст. 209 Кримінального кодексу України ("Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом").

У НАБУ нагадують, що розміри застав, призначених судом для Валерія Постного та Олега Рябошапки, які є одними з головних фігурантів розслідування, були найменшими (1 млн грн і 1,5 млн грн відповідно) порівняно з сумами застав, призначених рядовим учасникам "газової схеми" (від 50 млн грн до 200 млн грн).

"При здійсненні затримання біля входу в Лук'янівське СІЗО з боку невідомих осіб були спроби перешкоджати діям детективів і запобігти арешту підозрюваних. Для забезпечення порядку було залучено підрозділ спеціальних операцій НАБУ. Зараз підозрюваних затримано згідно зі ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу і доставлено в приміщення Національного бюро. Після проведення стосовно них слідчих дій затриманих перевезуть в ізолятор тимчасового утримання", - повідомляють на сайті НАБУ.

Нагадаємо, 15 червня директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник повідомив, що в рамках розслідування зловживань при реалізації газу, видобутого під час спільної діяльності з ПАТ "Укргазвидобування", в якому фігурує народний депутат Олександр Онищенко, встановлено склад злочинної групи. 10 з 20 учасників організації затримали і пізніше заарештували.

Під час попереднього розслідування встановлено, що протягом січня 2013-го - січня 2016 років компанії "Карпатнадраінвест", "Надра Геоцентр", "Хас", у яких були укладені договори про спільну діяльність з "Укргазвидобування", продавали видобутий газ за заниженою вартістю (по 2,64 тис. грн за тисячу кубометрів при ринковій вартості 7,06 тис. грн) на товарних біржах "Центр" і "Львівська універсальна". Покупцями виступали низка пов'язаних ТОВ, які потім реалізовували його підприємствам реального сектора економіки вже за справжньою ціною з невеликою знижкою - 6,9 тис. грн.

У центрі цієї схеми, на думку слідчих, стояв нардеп Олександр Онищенко. ГПУ подала до Верховної Ради подання про скасування недоторканності депутата, однак парламент поки його не розглянув.

Суму збитків, завданих державі, оцінюють у 3 млрд гривень (більш ніж 1,3 несплаченої ренти і більш ніж 1,6 млрд гривень незаконних доходів від перепродажу газу через фіктивні підприємства).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram