ГоловнаПолітика

"Народний фронт" зацікавлений в якнайшвидшому призначенні ЦВК і готовий до консультацій, - Бурбак

Ще в листопаді 2015-го партія запропонувала Президентові кандидатури Магери, Шипілова й Онищенко.

"Народний фронт" зацікавлений в якнайшвидшому призначенні ЦВК і готовий до консультацій, - Бурбак
Фото: nfront.org.ua

Фракція "Народний фронт" зацікавлена в якнайшвидшому призначенні Верховною Радою членів Центральної виборчої комісії і готова до ухвалення відповідних рішень у парламенті.

Про це у вівторок заявив голова фракції Максим Бурбак, коментуючи дискусію про кандидатури членів Центрвиборчкому, внесених Президентом до парламенту, повідомляє прес-служба партії.

"Народний фронт" зацікавлений в якнайшвидшому призначенні Центрвиборчкому. Це наша давня принципова вимога. Ще в листопаді 2015 року протокольним рішенням ми подали Президентові наші пропозиції щодо нових членів ЦВК. Це - Андрій Магера, Леонтій Шипілов і Ганна Онищенко", - заявив Максим Бурбак.

"Народний фронт", зазначив нардеп, не змінив своєї позиції.

"Офіційно вносити до Верховної Ради кандидатури членів ЦВК - це виняткове право Президента. Президент пропонує тих, кого сам вважає за потрібне, і фракції повинні визначатися стосовно цих кандидатур. "Народний фронт" не відмовлявся ні від однієї кандидатури з тих, які фракція затверджувала на своєму засіданні. Ми не пропонували Президенту від фракції інших, окрім Магери, Шипілова й Онищенко. Якщо Президент зараз готовий переглянути список кандидатів, який він вніс до Верховної Ради, - це треба зробити до кінця цього тижня. Так, щоб наша й інші фракції визначилися щодо голосування безпосередньо на початку пленарного тижня", - пояснив Бурбак.

Водночас, зазначив він, Президент може провести консультації з фракціями Верховної Ради щодо кандидатів до Центрвиборчкому, які він потім внесе на затвердження парламенту.

"Президент як посадова особа, відповідальна за подання кандидатур до ЦВК, може організувати й очолити неформальні політичні консультації з фракціями щодо остаточного списку цих кандидатів. Зокрема, обговорити кожну з кандидатур і спробувати заздалегідь домовитися про її підтримку в сесійній залі. "Народний фронт" готовий до таких консультацій. Щоб не виявилося так, що нинішній склад ЦВК одним голосуванням відправимо у відставку, а за їх наступників голосів не знайдеться. Адже за кожного нового члена ЦВК відбувається окреме голосування", - сказав Максим Бурбак.

Нагадаємо, у 12 з 15 членів ЦВК семирічний термін повноважень закінчився ще 1 червня 2014 року, але вони продовжують виконувати свої обов'язки.

3 червня Президент Петро Порошенко заявив, що вніс до Верховної Ради кандидатури на посади членів Центральної виборчої комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram