ГоловнаПолітика

​Продовження санкцій проти РФ прямо пов'язане з процесом деокупації, - Порошенко

Президенти України і Франції обговорили виконання Мінських домовленостей

​Продовження санкцій проти РФ прямо пов'язане з процесом деокупації, - Порошенко
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко пов'язує майбутнє санкцій проти Російської Федерації з деокупацією Донбасу.

Про це він заявив на спільній з президентом Франції Франсуа Олландом прес-конференції в Парижі, повідомляє офіційний сайт президента.

"Дякую за чітку і принципову позицію нашим французьким і німецьким партнерам, президенту Єврокомісії і лідерам країн-членів ЄС у питанні продовження санкцій. Україна віддана Мінським домовленостям, імплементує, чітко виконує всі взяті на себе зобов'язання. Продовження санкцій безпосередньо пов'язане з процесом деокупації", - підкреслив Порошенко.

За його словами, процес деокупації передбачає виведення російських військ з української території, припинення поставок озброєння, боєприпасів і техніки, забезпечення безперешкодного доступу спостерігачів ОБСЄ на всю територію, в тому числі на неконтрольовану ділянку україно-російського кордону, звільнення заручників, початок політичного процесу.

У свою чергу, Олланд нагадав, що перші санкції щодо Росії ввели після незаконної анексії Криму, коли не було дотримано принципів міжнародного права, а згодом їх посилили для стимулювання виконання Мінських угод.

"Ми будемо готові продовжувати механізм моніторингу. Якщо повністю буде виконано "Мінськ", то можна припустити поетапне зняття (санкцій). Але наразі це не виконано. Усе в чіткій прив'язці до Мінських угод", - сказав Олланд.

Він також підкреслив, що має бути виконано весь пакет Мінських домовленостей, і для цього використовуються всі варіанти і можливості.

"Ми готуємо нову зустріч у нормандському форматі, щоб ще більше посилити зрушення, прогрес і виконання наступних етапів Мінського процесу", - повідомив Олланд.

Нагадаємо, сьогодні посли 28 країн-членів ЄС домовилися продовжити антиросійські санкції до кінця січня. Наступний перегляд обговорюватиметься на саміті в грудні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram