ГоловнаПолітика

Париж відправляє в Україну експертів для розслідування "справи французького терориста"

За кілька днів вони вже будуть в Україні

Париж відправляє в Україну експертів для розслідування "справи французького терориста"
Василий Грицак
Фото: LB.ua

Найближчим часом в Україну приїдуть французькі експерти, які долучаться до розслідування справи щодо затриманого за підозрою у підготовці терактів громадянина Франції.

Про це повідомив голова СБУ Василь Грицак на брифінгу у вівторок, пише "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується приїзду французьких експертів для сприяння у розслідуванні нашого кримінального провадження, - за кілька днів вони вже будуть в Україні. На сьогодні у нас налагоджено досить добру співпрацю - вона триває протягом усього часу, коли ми спостерігали за цим громадянином Франції, іншими особами, які йому сприяли у протиправній діяльності. Тому я сподіваюся, що найближчим часом наша група посилиться французькими фахівцями", - розповів він.

Нагадаємо, 6 червня на спеціальному брифінгу Василь Грицак повідомив, що українській спецслужбі вдалося запобігти 15 терактам у Франції, які планувалося здійснити під час Євро-2016.

Француз потрапив у поле зору контррозвідників у грудні минулого року. Під час перебування на сході України француз намагався встановити контакти з українськими військовими під приводом волонтерської допомоги. Француз негативно висловлювався про лояльну політику свого уряду стосовно мігрантів.

У квітні 2016 року терорист знову прибув в Україну і під контролем СБУ протестував зброю та вибухівку. Француз отримав тут п'ять автоматів Калашникова з 1080 патронами на ствол, дві протитанкові гранатомети РПГ-7 з 18 пострілами, 125 кілограмів тротилу, 100 електродетонаторів та 20 балаклав. Передача контролювалася СБУ.

Зброю і вибухівку зловмисник разом зі спільниками планував використовувати для одночасного підриву мостів і автобанів у різних регіонах Франції. Іншими об'єктами терактів мали стати офіс державної компанії, яка управляє збором податків, мусульманська мечеть, єврейська синагога і громадські установи, залучені до проведення ЧЄ-2016.

Також француз намагався знайти людей, які зможуть контрабандою переправити засоби ураження через український кордон за винагороду у три тисячі євро. Не знайшовши перевізника, він вирішив зробити це сам.

Наприкінці травня співробітники СБ України спільно з прикордонниками затримали француза в пункті пропуску "Ягодин-авто" під час спроби контрабандно перевезти через державний кордон зброю та вибухівку.

Зловмисника повідомлено про підозру за ст. 201 (контрабанда), 258 (терористичний акт), 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram