ГоловнаПолітика

ЄС узгодив продовження санкцій проти Росії

Обмежувальні заходи затвердять, якщо парламент Франції останньої миті не висуне заперечень.

 ЄС узгодив продовження санкцій проти Росії
Фото: EPA/UPG

Посли 28 країн-членів Євросоюзу у вівторок у Брюсселі домовилися продовжити до кінця січня енергетичні, фінансові й оборонні санкції проти Росії через конфлікт в Україні.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на дипломатичні джерела.

Днями міністри Євросоюзу повинні офіційно затвердити продовження санкцій, якщо французький парламент не висловить заперечень. Крайній термін для заперечень парламенту Франції ще не минув.

Напередодні Reuters повідомило, що представники країн ЄС не одностайні в питанні продовження санкцій. За даними агентства, в скасуванні низки обмежень зацікавлені Італія, Болгарія, Греція і Словаччина.

Financial Times на початку червня повідомила, що прихильники ослаблення санкції проти Росії змінили свою позицію і запропонували відкласти питання пом'якшення обмежувальних заходів на кінець року. Перегляд санкцій обговорюватимуть на саміті ЄС у грудні 2016 року.

Санкції проти Росії запровадили у зв'язку з анексією Криму і ситуацією на Донбасі. Спочатку вони стосувалися окремих фізичних і юридичних осіб, потім поширилися на цілі сектори економіки. У відповідь Москва ввела контрсанкції, зокрема продовольче ембарго.

Санкції стосуються п'яти найбільших держбанків РФ (Сбербанк России, ВТБ, Газпромбанк, ВЭБ, Россельхозбанк), трьох найбільших енергетичних компаній (Роснефть, Транснефть, Газпром нефть), трьох найбільших оборонних компаній (Уралвагонзавод, Оборонпром, ОАК) і їхніх "дочок". Чинне ембарго на торгівлю зброєю та озброєнням і товари подвійного призначення.

Термін дії економічних санкцій минав 31 липня 2016 року. Західні країни неодноразово заявляли, що продовження санкцій безпосередньо залежить від виконання Мінських угод з приводу врегулювання ситуації на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram